Olvasókör a közösségépítés jegyében

Olvasókör a közösségépítés jegyében

Olvasókör nyílt a kelebiai Márton Áron Közösségi Házban.

Az érdeklődők könyvet kölcsönözhetnek, elolvashatják a napi és a heti sajtót, ezenfelül süteménnyel, teával és kávéval is megkínálják a látogatókat, akiket a téli időszakban minden kedden délután 15 és 16 között várnak.

— Mintegy kétszáz kötet van a Márton Áron Közösségi Ház Gaál Ferenc termében megnyílt olvasókör birtokában. Nem csupán az olvasásra, hanem a közösségépítésre is nagy hangsúlyt helyeznek — mondta el a megnyitón Paskó Csaba kelebiai plébános, a helyi Gaál Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke. — Kelebián már nagyon régóta működött olvasókör Kovács Erzsébet nyugalmazott könyvtáros vezetésével. Amikor megépült a Márton Áron Közösségi Ház, az emeleti termében megvolt a lehetőség, hogy ez az olvasóklub tovább működjön. Kovács Erzsébetnek köszönhetően volt egy magángyűjtemény, majd a testvértelepülési kapcsolatainknak hála ajándékba kaptunk kilencvenkilenc kötetet az algyői könyvtártól. Ez dr. Bogner István tanár úr könyvadományával bővült, illetve a plébánia is hozzátett ehhez a gyűjteményhez.


A szerző felvételei

A könyvtár a templomtorony alatti teremben van berendezve. Fülöp Róbert adományozott az olvasókörnek egy számítógépet, mellyel katalogizálni lehetett a könyveket, továbbá a gyerekek is internetezhetnek rajta.

— Aprósüteményekkel is szeretnénk idecsábítani az embereket, hogy jobb kedvvel jöjjenek olvasni. Fontos a magyar nyelv ápolása, a kultúránk ilyen értelemben való mélyítése, de talán sokkal lényegesebb a közösségépítés, az emberek egymással való találkozása — tette hozzá Paskó.

— Az olvasóvá nevelés óriási feladata nemcsak az iskoláknak, nemcsak a pedagógusoknak, hanem a művelődési egyesületeknek is — emelte ki a megnyitón Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke. — Az is fontos, hogy elkalauzolják a gyerekeket akár az irodalom, akár a tudomány világába, ahogyan azt is megtaníthatják nekik, hogyan kutathatják fel és lelhetik meg a számukra fontos információkat.

— A könyvtár és az olvasókör megalakulása fontos a kulturális élet tekintetében. Hisszük, hogy ez serkenteni fogja az itteni közösség kulturális és társadalmi életét — nyilatkozta Magosi Zsuzsanna. A polgármesteri tanácsos hozzátette: — Paskó Csaba szorgalma és kreativitása példaértékű, hiszen olyan aktivitásokat és hagyományteremtő eseményeket szervez, amelyek más településekről is idevonzzák az embereket Kelebiára.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Olvasókör a közösségépítés jegyében
Szabadkai Napló
Facebook

Támogatóink