home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Olvasni jó, mert kikapcsol, elvarázsol…
Bacsik Lőrinc Natália
2023.10.09.
LXXVIII. évf. 40. szám
Olvasni jó, mert kikapcsol, elvarázsol…

Kosztolányi Dezső nagyon bölcsen fogalmazta meg az olvasás lényegét: „A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa.” Mit ér a jó könyv, ha senki sem olvassa el… Kisoroszon ezentúl mindenki élhet a lehetőséggel, hogy minél több könyv olvasóra találjon, harminc év után ugyanis újra működik a falusi könyvtár.

A könyvtár a művelődési egyesület felújított termében várja az olvasni vágyókat, akik mintegy 4000 könyv közül válogathatnak. A korábban a kultúrotthonban működő könyvtárnak több száz olvasója volt, majd miután becsukott, a könyvek a helyi általános iskolába kerültek. És most ismét vissza a régi helyükre.


Talpai Valéria a diákokkal

A megnyitón jelen volt Brane Marijanović, a nagykikindai Jovan Popović Népkönyvtár igazgatója, Talpai Sándor, Nagykikinda község segédpolgármestere, valamint Valentina Mickovski és Ljuban Sredić, a községi tanács tagjai. Az eseményen Novak Bilbija színész, aki Kisoroszon született és nevelkedett, valamint Branislav Šibul egykori helyi tanító is részt vett. Utóbbi a saját könyvtárából adományozott köteteket a kisoroszi könyvtárnak.

A helyi könyvtár megnyitása Nagykikinda Önkormányzatának, a megnyert tartományi pályázatnak és a Torontál Magyar Oktatási Művelődési, Ifjúsági Központnak köszönhető. A Torontál Központ egy multifunkcionális nyomtatóval és egy íróasztalszékkel ajándékozta meg a könyvtárat.

Talpai Valéria három éve a Jovan Popović Népkönyvtár könyvtárosa Nagykikindán. Korábban tanítónőként dolgozott a kisoroszi általános iskolában. Kisoroszon él, így nagyon örül, hogy ismét szülőfalujában tevékenykedhet.

— A leltározás még tart, ezért nem tudom pontosan, hány kötet található a helyi könyvtárban. A gyerekeknek szóló könyvekből nagy választék van, mind magyar, mind szerb nyelven. Vannak olyanok is, amelyeket nem szabad kivinni a könyvtár terméből, de a helyszínen lehet lapozgatni, olvasni, kutatni. Habár nincs külön olvasóterem, de így is van elég hely azoknak, akik a könyvtárban szeretnének olvasni. A könyvtár minden munkanapon 8 és 14 óra között tart nyitva. Az iskolás tanulók már meglátogattak, bele-belelapoztak egy-egy könyvbe. A közeljövőben tervezem elhívni az óvodásokat, hogy nekik is egy kis játékos, műhelymunkával egybekötött könyvtárbemutatót tartsak. A terveim között szerepel könyvbemutatók, irodalmi estek megszervezése is. Továbbá szeretnék a szomszédos települések (pl. Magyarcsernye) könyvtáraival is kapcsolatot kialakítani. Mindenkit buzdítok, hogy bátran jöjjön el a könyvtárba, s iratkozzon be, ami még néhány hétig ingyenesen megtehető — hallottam Talpai Valéria könyvtárostól.

Nagyon jó, hogy a faluban ismét van helyi könyvtár. Ahol, hiszem azt, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb olvasnivalót. Valahol azt olvastam, hogy a lelke mélyén minden ember szeret olvasni, csak van, aki még nem találta meg a kedvenc könyvét. A téli esteken nincs is annál jobb, mint egy finom, meleg tea mellett könyvet olvasni.

Befejezésként következzen még egy idézet: „Aki kinyit egy könyvet, mindenekelőtt önmagát nyitja meg” (Csoóri Sándor).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..