home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Olvadó jég
Tóth Tibor
2023.06.21.
LXXVIII. évf. 25. szám
Olvadó jég

Már többször tapasztaltuk a sport közösségépítő, nemzetmegtartó, mindent elsöprő erejét. Amikor a 2016-beli, franciaországi Európa-bajnokságon vagy a 2021. évi kontinensviadalon a magyar nemzet nemi, vallási, politikai hovatartozástól függetlenül odaállt a tizenegy piros mezes labdarúgó mellé, és az utcákon együtt vonult az édesapja nyakában ülő egyéves meg a közösségi élmény hatására lélekben megfiatalodott kilencvenéves, akkor valóban úgy érezhettük, a nemzet egy és oszthatatlan, határon innen és túl egyaránt.

A Kárpát-medence minden, magyarok által lakott szegletében egyként dobbant a szív a válogatott sikerei láttán, ahogy nemzeti kormányunk hatalomra kerülése óta már az anyaországban is egyre többen szurkolnak a határon túli magyar sportsikerekért. Nemcsak magyar óvodák, iskolák, templomok építéséhez és felújításához érkeztek anyaországi eszközök, hanem sportakadémiák, stadionok, csarnokok és egyéb sportlétesítmények építésére és megújítására is, melyek óriási szereppel bírnak a jövő nemzedéknek az egészséges életmódra és a rendszeres sportolásra való nevelésében.

A gondoskodást megköszönve egyesületeink rendszeresen kivívják a nemzetközi kupaszereplést, gyakran ellenszélben játszva, harcolva a túlerővel és az igazságtalansággal, eltűrve a döntéshozó szervek pártatlannak egyáltalán nem mondható, önös érdekük szerint meghozott ítéleteit. A Sepsi OSK játékosai nemcsak idegen, hanem ellenséges hangulatban kénytelenek pályára lépni Székelyföld határait átlépve, és ilyen feltételek között nyerték meg a Szuperkupát és védték meg címüket a Román Kupában. A riválisok vendégszeretetéről a Dunaszerdahelyi AC játékosai és szurkolói is rengeteget tudnának mesélni, ahogy arról is, hogyan csalta el aljas módon a pozsonyi befolyás alatt ténykedő játékvezető a bajnoki döntőnek is beillő, a pozsonyi Slovan elleni mérkőzést, melyen a DAC történelmének első bajnoki aranyérme múlt. Néhány éve még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a mindannyiunk hátán élősködő, két belgrádi nagyklub közé bárki más beférkőzhet. A topolyai TSC második helye aranybetűkkel íródik be a 110 éves klub történetébe, ami a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik körében való indulást eredményezi az egyre több szimpatizánst magáénak tudó egyesület számára.

Az eredmények azt mutatják, hogy a határon túli sportba fektetett pénz nem volt hiábavaló. A bajnoki aranyérem ma már lőtávolságba került, és csak az a kérdés, melyik határon túli csapat és mikor töri meg az egyre vékonyabb és egyre rohamosabban olvadó jeget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..