home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Olivér öröme a miénk is
Bíró Tímea
2021.01.04.
LXXV. évf. 53. szám
Olivér öröme a miénk is

2019. december 17-én látott napvilágot Pál Gajódi Olivér, az a bajmoki kisfiú, akinél gerincizom-atrófiát, vagyis SMA betegséget diagnosztizáltak. A felépüléséhez szükséges Zolgensma nevű gyógyszer és a génterápia több mint 2 millió euróba kerül. Az emberek összefogásának köszönhetően szerbiai, magyarországi és nemzetközi szinten sikerült összegyűjteni ezt a hatalmas pénzösszeget a kisfiú gyógykezeléséhez.

A Facebook közösségi oldalon működő Vajdasági jótékonysági licit nevű csoport képviseletében tartott ma sajtótájékoztatót Gajdos Bajusz Zolna, Ábráhám Lívia és Fehér Szilvia.

Gajdos Bajusz Zolna, a csoport létrehozója elmondta, Olivér története még nem ért véget, hiszen a kisfiúnak a jövőben fejlesztőeszközökre és fizioterápiára is szüksége lesz.

— Olivér január 25-én fog elutazni az édesanyjával a budapesti Bethesda Gyermekkórházba, ahol leválasztják őt a lélegeztetőgépről, ami egy háromhetes folyamat lesz. Ez alatt az idő alatt kapják meg a szülők a számlát arról, hogy pontosan mennyibe fog kerülni a génterápia, mely három hónapig fog tartani. A továbbiakban is lehet segíteni a kisfiút.

Ábrahám Lívia, a Vajdasági jótékonysági licit csoport egyik adminisztrátora a megalakulása, vagyis július 26-a óta aktív tagja a segítő közösségnek. Minden adminisztrátor önkéntes alapon, munka, család vagy iskola mellett vette ki a részét a jótékonykodásból. Elmondta, hogy jelentős csapatmunka áll a hátuk mögött, és véleménye szerint azért működött ilyen sikeresen a csoport, mert észszerű szabályokat hoztak létre az oldalon.

— Egy nagyon jó légkörben dolgoztunk együtt. Augusztusban volt olyan időszak, amikor napi 7-8 óra munka volt a csoporton belül, decemberre pedig egy olyan kiváló csapat állt össze, hogy ez a szám napi 3-4 óra hosszára csökkent. Szeretném megköszönni az adminisztrátor társaknak a munkát, a felajánlóknak és a licitálóknak pedig a segítséget. Rengeteg felajánlás érkezett, volt olyan éjszaka, amikor 500 licitet engedtünk be. Jelenleg 27 000 tagja van a csoportnak. Varró Dániel egyik dedikált kötete zárta a licitálást, erre 17 000 dinár gyűlt össze.

Fehér Szilvia a humanitárius akciókat foglalta össze a sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy a topolyai anyuka és a három kislánya limonádé árusításával kezdte el a gyűjtésnek ezt a módját, majd egyre több település követte a nemes példát.

— Igyekeztünk a csoporton belül aktuálisak lenni, és olyan játékokat kitalálni, amelyek kapcsolódnak az évszakhoz vagy egy-egy ünnephez. Az SMS-játék rendkívül népszerű, hiszen az otthonunkból tudjuk segíteni Olivér gyógyulását. Olyan sok felajánlott tárgyat kaptunk, hogy már nem is tudtuk mindet felhasználni a játékok során.

Gajdos Bajusz Zolna elmondta, hogy a szülők nagyon meghatódtak, amikor értesítette őket a jó hírről. Az édesanya elsírta magát, az édesapa pedig alig tudta elhinni, hogy megvan a pénz a génterápiára. Felhívta a figyelmet arra, hogy a továbbiakban is lehet SMS-t küldeni Olivér megsegítésére, lehet utalni a számlaszámokra, illetve az adománydobozok is a jótékonykodók rendelkezésére állnak.

— Amikor megalakítottuk a csoportot, nem gondoltam volna, hogy egy ekkora összefogás részesei leszünk majd. Hihetetlen számunkra az, hogy egy egyszerű Facebook-csoport előbb Vajdaságot mozgatta meg, majd szeptember végén egy csoport szerbiai anyuka csatlakozott hozzánk, egész Szerbiát aktivizálva, decemberben pedig már Bosznia-Hercegovinában is szerveztek akciókat Olivér érdekében. Megindító és megható az, hogy egy Facebook-csoport lehetővé tette azt, hogy egy gyerek egy napon majd teljes életet élhessen. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy ha van rá lehetőségünk, akkor segítsünk úgy, ahogy tudunk. Ne fordítsuk el a fejünket a probléma láttán, mert ezzel ártunk a leginkább. Amikor megalapítottam a csoportot, egy pillanatig nem hittem el, hogy sikerül összegyűjtenünk a több mint 2 millió eurót. Nagyon sok embernek van szüksége segítségre, és mindenkit arra buzdítanék, hogy a jövőben is figyeljünk oda egymásra, mert a sok kicsi sokra megy — bátorította az embereket Gajdos Bajusz Zolna.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..