home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Olcsó és még olcsóbb
Tóth Péter
2019.12.26.
LXXIV. évf. 51. szám
Olcsó és még olcsóbb

A szédületes tempójú robotizáció és automatizáció ellenére az emberi munka még mindig meghatározó és nélkülözhetetlen szerepet tölt be a gazdaság működésében. A vállalkozások szemszögéből viszont a munkás valójában költséggel jár.

Nemcsak a béreket, hanem az adókat és a járulékokat, a társadalombiztosítási hozzájárulást is fizetni kell, ha nem feketén van foglalkoztatva az alkalmazott. A munkaerőköltségek pedig jelentős mértékben kihatnak a vállalkozások versenyképességére. Ha azonban a versenyképesség csupán ezen múlna, mi volnánk a világ egyik legversenyképesebb országa. Olyan kicsik nálunk a bérek.

Az átlagos óránkénti munkaerőköltség az Európai Unió területén 25,40 euró. Az euróövezetben pedig csaknem 30 euró. Az átlagok azonban elfedik a tagállamok közötti jelentős különbségeket. Bulgáriában például alig több mint 4 euró, Dániában pedig 42 euró az órabér, bruttóban számolva. Nálunk is oda hatnak a különféle folyamatok, hogy ha kis mértékben is, de nőnek a bérek. Ez azonban egyre inkább a munkaerő hiányának tudható be. A folyamat egyúttal a hatékonyság javítására serkenti a vállalatokat.

A most már mögöttünk álló évben — legalábbis ha a híradókat néztük — egymás után jelentették be az újabbnál újabb külföldi beruházásokat. A folyamat nem csupán a gazdasági növekedést serkenti, hanem új munkahelyeket is létrehoz. Az erősödő külföldi tőkebeáramlás jó eséllyel továbbra is magas szinten alakulhat. Mindez pedig oda vezet majd, hogy a munkaerőpiaci folyamatok felerősödnek, ami normális esetben a gazdaság versenyképességének javulását hozhatja. Valóban rekordmennyiségű befektetés érkezik a gazdaságba, elsősorban a multinacionális vállalatok által. Felmerül a kérdés, hogy a bérnövekedés — tehát a relatív értelemben dráguló munkaerő — ellenére az ország mitől maradhat mégis vonzó befektetési célpont. Nyilván attól, hogy a multinacionális cégek szempontjából nem éppen a nettó bér a releváns mutató. Az elemzések készítésekor sok esetben nem is operálnak ilyen számadattal. Számukra az egységnyi termék előállításához szükséges munkaerő díja, vagyis csupán az egységnyi munkaerőköltség az érdekes. Ha ez kicsi, az sem számít, ha az egyéni munkavállaló költsége jóval nagyobb az ország átlagánál.

A bérek gyors emelkedése — ha ezt a gazdaság teljesítményének növekedése is kísérné — jó hatással lenne társadalmunk valamennyi szegmensére. A bérszínvonal gyors javulása, az európai átlaghoz való közelítése fontos nemzetgazdasági érdek, még akkor is, ha tudjuk, hogy ezt belátható időn belül nem lehet megvalósítani. Valójában a termelékenység a kulcs. A munkabér gyors emelkedése az egész ország érdeke. És az EU-s munkaerőpiacba való csatlakozásunk miatt elkerülhetetlen is. Nem tudni, hogy ez a csatlakozási folyamat meddig tarthat, de a bérek terén a gyors felzárkózás mindenképp ajánlatos. A bérrobbanásnak negatív hatásai is vannak. A kis termelékenységű cégek tönkremennek, ha nem tudnak gyorsan alkalmazkodni.

Miközben a hazai munkaerőpiac egyre szűkebb, az EU-tagországok elszívóereje is fokozódik. Szektoronként azonban nagyon eltérő a helyzet. Az állami alkalmazottak is keveslik ugyan a bérüket, de részükről nem várható nagyobb nyomás, hiszen a digitalizáció elterjedése, az államigazgatás korszerűsítése oda fog vezetni, hogy munkaerő-felesleget kell majd leépíteni. A multinacionális cégek pedig nyilván előre bekalkulálták, hogy a jövőben többet kell fizetniük az alkalmazottaknak. Valójában még a jelenleginél 20-30 százalékkal magasabb bérek is azt üzennék a világnak, hogy itt olcsó a munkaerő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..