Októberi találkozások

Októberi találkozások

Újabb látogatást jegyzett Torontálvásárhelyen a balatonszabadi Thália Művészetbarát Egyesület. A dél-bánsági falu legészakibb testvértelepülésének amatőr színjátszói évi rendszerességgel, immár harmadik alkalommal érkeztek erre a tájra.

A társulat ezúttal is két előadással kéredzkedett fel a befogadó helyszínt nyújtó József Attila Művelődési Otthon színpadjára. Az első nap kínálata a Csalafintaságok a csalitosban című mesejáték volt, a találkozás második estjén pedig Ray Cooney A miniszter félrelép kétfelvonásos vígjátékát láthatta a közönség. A vendégszereplés részleteiről és várható utórezgéseiről lapunknak elsőként Ruppert Erika rendező, a balatonszabadiak művészeti vezetője nyilatkozott.

— Az előadott mesejáték valójában családi alkotás, fabuláját ugyanis a férjem írta. Örülünk neki, hogy a korábbi években bemutatott történetekhez hasonlóan ezt a darabot is hálásan fogadta az itteni gyermekközönség. A felnőttekhez címzett előadásunk viszont egyesületünk harmincéves fennállásának apropójából készült ez év nyarán.


A szerző felvételei

A Thália az 1985. esztendei rajt után először Kreatív Színpad néven került a köztudatba. Idővel nemcsak hivatalos elnevezésében módosult művészetbarát egyesületté, hanem tényleges működésében is. Maga köré gyűjtötte, illetve munkájába sikeresen integrálta településük különböző korosztályait, egyúttal megtartva eme divat folytonosságát is. A csapat egyébként nemcsak Magyarországon és Vajdaságban, hanem Erdélyben is gyakran fellép. Évente átlagosan ötven alkalommal. Ágoston László Zsoltnak, a vendégegyesület fiatal elnökének elmondása szerint a balatonmelléki és a torontáli testvértelepülés jövőbeli együttműködésében a kultúrának is jelentős szerep jut. Ez konkrétan a gyermekek, majd később a felnőtt amatőr színjátszók számára is kilátásba helyezett közös táborozási lehetőség révén valósul meg a 2016. esztendő nyári hónapjaiban. Erről a kezdeményezésről szólt Ágoston László is, a jubiláló társulat egyik alapítója.

— Mivel a közösségünk elöljárói a protokolláris kapcsolaton túl szoros barátságban is állnak egymással, úgy hiszem, végre elérkezett az ideje, hogy immáron ne csak évente egyszeri, egy-két napra korlátozott találkozásokban merjünk gondolkodni! Az elképzelés kivitelezéséhez Balatonszabadi, illetve a vele szomszédos Siójut nyújtana alkalmas helyszínt, az „odaáti” lokális civil szervezetek és az önkormányzat(ok) támogatásával.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Októberi találkozások
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.05.27.
  • LXXV. évfolyam 21. szám
Októberi találkozások
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink