home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Októberi színházi előadások Zentán
2017.10.12.
LXXII. évf. 41. szám
Októberi színházi előadások Zentán

Október 19., 20., 21. és 26., 27., 28., 29., csütörtök–szombat, csütörtök–vasárnap
 
19.30 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház
A Soproni Petőfi Színház, a budapesti Nemzeti Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciója
Henrik Ibsen: Ha mi holtak feltámadunk
Drámai epilógus három képben, egy részben
Főszerepben: az elmúlás
Szereposztás: Arnold Rubek professzor, szobrász – Szilágyi Tibor (Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész); Maja Rubek, a felesége – Szőcs Erika; Irene – Molnár Anikó; Ulfhejm, földbirtokos – Szélyes Ferenc (Jászai-díjas színművész); A fürdőszálló igazgatója – Wischer Johann; Diakonissza – Diószegi Imola / Varga Fekete Kinga e. h.; Lars, szolga – Major Zsolt; Zenész – Varga Gábor. Dramaturg: Katona Imre. Díszlettervező: Pataki András. Jelmeztervező: Szélyes Andrea. Fény: Kovács Ferenc (Magyar Teátrum-díjas). Zeneszerző: Varga Gábor. Ügyelő: Szarka László. A rendező munkatársa: Major Zsolt. Rendező: Pataki András.
 
Ibsen 1899-ben írt „drámai epilógusa” valójában csak a formájára nézve drámai mű, ha a lényegét vesszük szemügyre, akkor inkább zord lírai költemény, a művészetért önmagát feláldozó ember tragikus csalódásának a kifejezése.
A korosodó Rubek professzor, a híres szobrász és fiatal felesége, Maja már nem szereti egymást. Maja a saját jövőjét a vad vadásszá transzponált Ulfhejm földbirtokosban véli megtalálni. Férje jövője a legsikeresebb szobrának egykori modelljéhez, a feledés vagy a nemlét homályából elősejlő Irenéhez kanyarodik vissza. Bármerre is indulnak, egyetlen dolog hiányzik belőlük az úton: a cselekvő szeretet.
„Ha mi, holtak, feltámadunk… – azt látjuk, hogy sohasem éltünk.” Mintha Tolsztoj szavai csengenének vissza: az ember a halállal szembesülve érti meg, hogy nem úgy élt, ahogy kellett volna. Mert szeretet nélkül holtnak érzi magát az ember. Igazán szeretni egyet jelent a „feltámadással”.
 
Október 24., kedd
 
19.30 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház
A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása
Hullámtörés
Lars von Trier azonos című filmje alapján írta Lőrinc Tímea és Oláh Tamás
Lőrinc Tímea monodrámája. Rendező: Oláh Tamás.
 
„Bess mélyen vallásos lány. Egy elszigetelt közösség szigorú rendben élő gyülekezetének tagja. Gyermekien ártatlan, s végtelenül érzékeny. Újdonsült férje, Jan az első férfi az életében. Az általa megismert testi öröm Bess szemében hasonlóan szakrális természetű, mint egy összekulcsolt kezekkel elmondott fohász. Szent és profán számára elválaszthatatlanok, ahogyan az egymás után vágyódó szerelmesek is. Mindenben ott a Teremtő, aki olykor kemény próbatételek elé állítja teremtményeit. Mikor Jan egy balestet következtében nyaktól lefelé lebénul, arra kéri a lányt, hogy mentse meg őt a haláltól. A szerelem hatalmas erő, de hol vannak a határai? Mi a legtöbb, amit még képesek vagyunk megtenni a másikért, s mi az, amitől már meghátrálunk?” (Oláh Tamás)
 
Az előadás 16 éven aluliaknak nem ajánlott!
 
A jegypénztár nyitvatartási ideje: hétfő, szerda, péntek: 10-12 óra, kedd, csütörtök 10-12 és 17-19 óra. Érdeklődni a következő telefonszámon lehet: 024/812-603.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..