home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Október végére elkészül a Hajdújárás és Királyhalom közötti kerékpárút
Tóth Tibor
2022.10.14.
LXXVII. évf. 41. szám
Október végére elkészül a Hajdújárás és Királyhalom közötti kerékpárút

Szabadka Város Önkormányzata magyarországi partnerével, Tompa Város Önkormányzatával közösen valósítja meg az OPTI-BIKE 2 programot, mely a korábban sikeresen befejezett OPTI-BIKE IPA-projektum folytatása és az Interreg—IPA Magyarország—Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program harmadik pályázati felhívása keretében nyert támogatást.

A királyhalmi bekötőútnál megtartott sajtótájékoztatón mgr. Újhelyi Ákos, a projektum menedzsere elmondta, a beruházás megvalósulása 2020. november 1-jétől 2022. október 31-éig tart, értéke pedig megközelítőleg 566 000 euró, melynek 85%-át az Európai Unió, 15%-át pedig Szabadka és Tompa városa fedezte. Mindkét város egyaránt 200 000 eurós támogatásban részesül az Európai Unió részéről.

— A projektum keretében Hajdújáráson, a Boris Kidrič utcától Királyhalom irányába 1500 méter, míg Tompa város területén 500 méter kerékpárút kerül kiépítésre. Ez a beruházás az OPTI BIKE 1-es folytatása, melynek keretében 7,9 km hosszan két kerékpárutat építettünk meg, mégpedig egyet-egyet Királyhalmon és Kelebián. Emellett 25 kilométernyi kerékpárút kivitelezésére szolgáló dokumentumot készítettünk el, melynek köszönve épül most meg ez az 1500 méternyi kerékpárút. A határátkelő közelsége miatt az autóforgalom ezen a szakaszon nagyon intenzív. A beruházásnak köszönhetően a közlekedésbiztonság javul, míg a határátkelőn való várakozási idő csökken, és a településeket is összekötjük ezzel a kerékpárúttal. Az utóbbi időben növekszik a kerékpárral közlekedő turisták száma, így az épülő kerékpárút a turizmus szempontjából is nagy jelentőséggel bír. Jövőre újabb pályázatra számítunk, melynek keretében legalább 10 km kerékpárutat szeretnénk kiépíteni Kispiacig és Kisbajmokig — mondta Újhelyi Ákos. 

Sövény Rudolf, a Szabadkai Városi Képviselő-testület hajdújárási tanácsnoka leszögezte, a hajdújárásiak számára több szempontból is fontos ez a beruházás.

— Nagyszámú hajdújárási jár át a határ másik oldalára dolgozni és kikapcsolódni, október végétől pedig mindezt kiépített kerékpárúton tehetik meg. A kerékpáros turizmus szépen fejlődik, amihez ez a beruházás nagymértékben hozzá fog járulni. Az elmúlt időszakban nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy Szabadka és Palics turizmusa visszakerüljön az őt megillető helyre, melyhez a külvárosi településeknek, Hajdújárásnak, Királyhalomnak és Ludasnak is hozzá kell tenniük a magukét, mert ez csak javunkra válhat.

Katona Róbert, Királyhalom Helyi Közösségének tanácselnöke kiemelte, hogy az OPTI BIKE 1-es program keretében Királyhalom területén 4,9 km hosszan épült kerékpárút, melyre nagy szükség volt, hiszen a határátkelő megnyitásával jócskán megnőtt a falu területén átmenő forgalom.

— A kerékpárút közlekedésbiztonsági szempontok miatt épült ki, és gyalogosok is használhatják. Az új szakasz is nagyon kritikus helyen készül, mivel a Hajdújárás és Királyhalom közötti út kanyargós, sokszor átláthatatlan terület mellett vezet, ahol a forgalom legalább a duplájára nőtt. Lakosaink közül sokan kerékpárral járnak Hajdújárásra, Palicsra és Szabadkára dolgozni, valamint azt se feledjük, hogy fellendülőben van a kerékpározás, mely a legolcsóbb közlekedési módszer. Palicsot és Mórahalmot lassacskán kerékpárúttal kötjük össze — hangsúlyozta Katona Róbert.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..