home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Október 27-e
Martinek Imre
2023.10.27.
LXXVIII. évf. 43. szám
Október 27-e

Ezen a napon hunyt el 1939-ben Budapesten Csonka János magyar feltaláló, tiszteletbeli gépészmérnök, a magyar motor- és gépjárműgyártás úttörője.


Budapest, XI. kerület — 2023. október 1.

      A Bánki—Csonka-féle karburátor és a vegyes üzemű Csonka motor feltalálója, illetve az első magyar robbanómotoros gépjármű és az első magyar autó konstruktőre 1852.január 22-én született Szegeden. Iskoláit szülővárosában végezte, majd édesapja kovácsműhelyében lett szakmunkás. Az Alföld–Fiumei Vasút szegedi főműhelyében (1871—1873), a MÁV budapesti fűtőházában (1873—1874), majd Bécsben, Zürichben, Párizsban és Londonban dolgozott. Állandóan továbbképezte magát, és elnyerte a Királyi József Műegyetem tanműhelyének vezetői állását, amelyet nyugállományba vonulásáig töltött be (1877—1925). A kimagasló műszaki alkotásokkal párhuzamosan Csonka János elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar műszaki felsőoktatás gyakorlati részének folyamatos korszerűsítésével is. Tervezett és készített papír- és szövetszakító gépet, számos műszert és mérőberendezést, melyeket határainkon túl is használtak. Kedvelt területe volt a motorszerkesztés mellett a gépjárműtervezés. A Magyar Királyi Posta számára készített motoros triciklit, majd csomagszállító gépkocsi-alvázat, amely mint postaautó 1905. május 31-én indult sikeres próbaútjára. Innen számítjuk a magyar autógyártás kezdetét. Csonka János tervezte és készítette az első hazai kompresszoros motort, tűzoltó-, csónak-, bányamozdony- és sínautómotort, valamint autóbuszt is. Ő alkalmazta először a motorgyártásban az alumíniumot, a vezérelt szívószelepet, a nagyfeszültségű mágnesgyújtást. Műszaki irodalmi tevékenységének eredménye: az első magyar automobil-szakszótár. Csonka János legjelentősebb, Bánki Donáttal közös találmánya a porlasztó, más néven a karburátor, amely az Otto motorok által igényelt levegő-üzemanyag keverék előállítására szolgált. E találmány szabadalmaztatása 1893. február 11-én történt. (Külső hivatkozás: Wikipédia)
Sírja Budapesten, a Farkasréti temetőben található.


Budapest, Farkasréti temető — 2023. január 5.

Csonka János 2001-ben posztumusz Magyar Örökség-díjban részesült. Nevét a 131762 Csonka kisbolygó viseli, születésének 160. évfordulóján pedig (2012-ben) Budapest XI. kerületében emlékmúzeum (Csonka János Emlékmúzeum) nyílt. Abban a házban, ahol a feltaláló eredeti autószerelő műhelye, majd gépgyára is működött. (Külső hivatkozás: csonkamuzeum.hu)

Budapest, XI. kerület — 2023. október 1.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..