home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Október 24-e
Martinek Imre
2023.10.24.
LXXVIII. évf. 42. szám
Október 24-e

Ezen a napon hunyt el 1985-ben szülővárosában, Budapesten Bódy Gábor magyar filmrendező, videoművész és teoretikus.


Budapest, Ferencváros — 2023. május 26.

Bódy Gábor 1946. augusztus 30-án született. Filmjei a szocializmus idején készültek, amikor minden, filmmel kapcsolatos ügy a pártapparátus szigorú felügyelete alá tartozott. A párt a filmet olyan művészeti ágnak tekintette, amely a tömegekhez szól, és politikai hatást gyakorolhat rá, ezért kemény szabályozást (cenzúrát) léptettek életbe, amely miatt a kísérleti vagy ellenzéki filmek szinte arra sem kaphattak esélyt, hogy egyáltalán elkészüljenek. Az 1970-es, ’80-as évek magyar és összeurópai film- és videoművészetének meghatározó személyisége lett. Második nagyjátékfilmje, a kétrészes Psyché, mely Weöres Sándor azonos című regénye nyomán készült el 1980-ban, valóságos kultuszfilm lett.  (Külső hivatkozás: Wikipédia)

 

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..