Október 23-a emberi tisztasága

Október 23-a emberi tisztasága

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeztek a hétvégén Zentán.

Az ünnepi műsor kezdetén Ceglédi Rudolf polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: 1956. október 23-a, amely a szabadság és az összefogás napja volt, arra tanít, hogy ha egy nép felemeli a fejét, és nemzetté nemesedik, akkor rendkívüli dolgokra képes.
— 1956 a tettek forradalma volt, amikor egy nép önmaga fölé nőtt a szabadságért vívott harcban, ezért a világ magyarjának közös felelőssége, hogy megőrizze október 23-a emberi tisztaságát. Nemzeti ünnepünkön összetartozásunkat, hitünket és reményünket fejezzük ki, hogy egymásból erőt és lelkesedést merítsünk. Egymásra figyelve erősödik meg bennünk az a felismerés, hogy magyarságunkat csak közösségben tudjuk igazán megélni — fogalmazott a polgármester.
Az est folytatásában az egybegyűltek a magyarországi Misztrál együttes (Csóka Sámuel, Heinczinger Mikós, Hoppál Mihály, Pusztai Gábor, Tóbisz Tinelli Tamás, Török Máté) Megkopott harangszó 1456—1956 című koncertjét élvezhették.
Az 1997-ben alakult csoport repertoárján magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal is. Versválasztásukban fontos szerepet játszik az európai és a magyar történelem iránti érdeklődés. Kiemelkedő munkájukkal több elismerést érdemeltek ki: 2006-ban megkapták a Bartók Béla-díjat, 2008-ban Balassi Bálint-emlékérmet, 2010-ben a Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat, 2012-ben pedig a Magyar Művészetért díjat. 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Október 23-a emberi tisztasága
Szabadkai Napló
Október 23-a emberi tisztasága
Riport
Facebook

Támogatóink