home 2024. október 20., Vendel napja
Online előfizetés
Október 20-a
2024.10.20.
LXXIX.. évf. 42. szám
Október 20-a

Ezen a napon hunyt el 1978-ban Budapesten Kozák Gábor József zenekarvezető, cigányprímás.


Budapest, Józsefváros /Muzsikus cigányok parkja/ — 2023. július 17.

1910. május 19-én látta meg a napvilágot a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön. Hegedűtanulmányait 1920-ban, a budapesti Nemzeti Zenedében végezte. Híresen virtuóz játékos volt, aminek alapját kiemelkedő zenei műveltsége adta. 1950 és 1958 között az 56 tagú Fővárosi Népi Zenekar vezető prímása volt. Az Országos Szórakoztatózenei Központ népzenei tagozatának tanára volt; továbbá a Magyar Rádió Népi Zenekarát vezette. 1955-től a Népművészet Mestere cím viselője. Magyarországon és az USA-ban több mint húsz hanglemeze jelent meg. Kozák Gábor József prímás Galambszívet örököltem… és A nótás kedvű volt az apám kezdetű hallgatónótái népszerűsége mindmáig töretlen. (Külső hivatkozás: nepmuveszetmesterei.hu

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..