home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Október 18-a
Martinek Imre
2023.10.18.
LXXVIII. évf. 41. szám
Október 18-a

Ezen a napon született 1663-ban Párizsban Savoyai Jenő, eredeti teljes francia nevén Eugène-François de Savoie-Carignano gróf, a Savoyai-dinasztia carignanói ágából származó főnemes, Carignano hercege, német-római császári hadvezér. Korának egyik legkiválóbb stratégája, egész Európa egyik legbefolyásosabb embere.


Budavári palota — 2023. október 1.

Dicső és ünnepelt hadvezére az 1697. szeptember 11-ei zentai diadalnak, mely csata véglegesen megtörte a törökök magyarországi hatalmát. Mint ismeretes, az I. Lipót császár által kinevezett, a törökök ellen indított haderő fővezére először Péterváradot védte meg, majd a visszavonuló törököket üldözve Zentánál akkor csapott le a nagyvezír hadára, amikor az éppen átkelt a Tiszán.


Zenta — Zentai Csata Emlékkilátó — 2017. július 12. 

A kettészakadt török sereg kétórai harc alatt döntő vereséget szenvedett. A zentai diadal, mely 30 000 török életébe került, egyúttal Savoyai Jenő európai hírnevének alapját is megvetette. Megmaradt fővezérnek, amíg a török a karlócai békében (1699. január 26-án) le nem mondott Erdélyről és a Bánság kivételével egész Magyarországról. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Magyarországi birtoka a Csepel-sziget volt, itt építtette a ráckevei kastélyt, és a budafoki szőlőhegy (korábbi nevén: Promontor). Ez utóbbi főtere a herceg nevét viseli.




Budafok — 2023. április 18. A budavári palota előtti lovas szobrát 1900-ban avatták fel.



Budavári palota — 2023. január 21.

Savoyai Jenő 1736. április 21-én hunyt el Bécsben.

Emlékezete: Igen jelentős hadvezéri érdemeket szerzett a török kiverésében, valamint a Rákóczi-szabadságharc utáni 1716–18-as Habsburg—török-háborúban is. Győzelmei biztosították az ország határait, és ez kulcsfontosságú volt a XVIII. század elején megkezdődő béke és újjáépítés szempontjából.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..