home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Október 12-e
Martinek Imre
2023.10.12.
LXXVIII. évf. 41. szám
Október 12-e

Ezen a napon hunyt el 1986-ban Budapesten dengelegi és csokalyi Fényes Szabolcs Erkel Ferenc-díjas, magyar zeneszerző.

„Mindenkinek van egy álma...”    


Budapest, Farkasréti temető — 2023. január 5.

1912. április 30-án született Nagyváradon. Zeneszerzői szándékát, melyet már tizenkét évesen megfogalmazott, édesapja maradéktalanul felkarolta. A család a Nógrád vármegyei Rátság városkába költözött, ahonnan a gyermek Szabolcs előbb Balassagyarmatra, majd pedig Budapestre utazgatott tanulmányait végezvén. Első színházi sikerét 1931-ben érte meg a Maya című jazzoperett bemutatójával.

 

Berlini alkotóévei után 1935-ben hazatért, és számtalan színdarab, film, sláger szerzője lett. Itthoni sikerei mellett külföldön is elismerték dalai szépségét, így az ünnepelt operaénekes, Mario Lanza is beleszeretett dalaiba. A zeneszerző opusában 45 színpadi alkotás, 131 film, illetve több mint 700 dal található. Fényes Szabolcs művei ma is népszerűek.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Földi nyughelye Budapesten, a Farkasréti temetőben van. Nevét a könnyűzenei alkotótevékenységet elismerő Fényes Szabolcs-díj viseli.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..