home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Október 1-jén kezdődik a népszámlálás
Fehér Márta
2022.09.29.
LXXVII. évf. 39. szám
Október 1-jén kezdődik a népszámlálás

A Köztársasági Statisztikai Hivatal (KSH) munkatársai és a képzett számlálóbiztosok október folyamán begyűjtik az adatokat arról, mennyien élnek Szerbia településein — de nemcsak a személyeket, hanem az épületeket és a lakásokat is összeírják. A népszámlálás az egyetlen lakossági adatgyűjtés, melyen kötelező a részvétel, ezt törvény írja elő az uniós szabályozással összhangban.

Egy népszámlálás akkor eredményes, ha pontos képet ad a lakosságról, mind országosan, mind pedig a települések szintjén. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy senki se maradjon ki az összeírásból. Az épületekről és a lakásokról azért gyűjtenek adatokat, hogy kiderüljön, milyen lakhatási körülmények között élnek a szerbiaiak, egyúttal ezek az adatok most különösen fontossá váltak az energiahatékonyság szempontjából. A népszámlálás eredményét sokan fogják használni: döntéshozók, piaci szereplők, kutatók, és ezek az adatok fontos támpontot nyújtanak a következő évek fejlesztési és támogatási programjaihoz. 


Hajnal Jenő (fotó: Szalai Attila)

Az idei az első alkalom, amikor a számlálóbiztosok nem papíríveket, hanem elektronikus kérdőíveket töltenek ki személyes adatfelvétel útján. A kérdőív lezárásakor a KSH védett szerverére kerülnek a személyes adatok, vagyis biztonságban vannak, a népszámlálás eredményeinek közzététele pedig szigorúan csak összesített módon történik majd, az adatvédelmi szabályoknak megfelelően.

Fogadjuk bizalommal a számlálóbiztost, és ha nincs halaszthatatlan dolgunk, álljuk rendelkezésére már az első alkalommal. Ha nem alkalmas a látogatása, mindenképp egyeztessünk vele egy új időpontot, amikor biztosan tudjuk fogadni. Ha önt a számlálóbiztos nem találta otthon, hivatalos értesítést hagy a postaládájában — ekkor mihamarabb a megadott telefonszámon kell jelentkeznie. A számlálóbiztosok fényképes, pecsétes azonosító okmányt viselnek, tehát a KSH felhatalmazott munkatársai, akik az önök adatait kötelesek hivatali titokként kezelni.


A kérdezőbiztosok laptoppal érkeznek majd, elektronikus térkép segíti a munkájukat (fotó: Hodolik Boglárka)

Segítsük együttműködően a munkájukat, gondoskodjunk megfelelő helyről a laptophasználathoz, egyértelműen és célratörően válaszoljunk kérdéseikre, hiszen így fél óra alatt végezhetnek egy-egy családnál. Az adatfelvételhez önnek semmilyen hivatalos dokumentumot nem kell bemutatnia (csupán a személyi számát — JMBG — kell előkészítenie), a számlálóbiztos minden esetben köteles elfogadni az ön válaszait.

— Négy fontos kérdés van: az állampolgárság — itt elsősorban a szerbet kell megadni, de lehetséges a kettős, illetve a többes állampolgárság jelzése is; az etnikum — itt kizárólag a magyart adjuk meg; az anyanyelv; és a vallási, felekezeti hovatartozás — hangsúlyozza Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. — Jó tudni, hogy Szerbiában a kisebbségi jogaink, a települések felirata, a magyar nyelvű ügyintézés az etnikumhoz és nem az anyanyelvhez kötődnek. A magyar nemzetiségűek száma alapján részesülnek oktatási, kulturális és tájékoztatási intézményeink is az állami támogatásokból. A népszámláláson az a magyar, aki magyarnak vallja magát. Attól még, hogy Szerbiában élünk, és szerb állampolgárok vagyunk, a népszámláláson bátran vállaljuk magyar identitásunkat. Valaki akkor is magyarnak vallhatja magát, ha felmenői nem (mind) magyarok voltak, ha csak részben ismeri a magyar nyelvet, ha nem magyar egyházban keresztelték, ha nem járt magyar óvodába, iskolába. Aki ugyanis magyarnak vallja magát a népszámláláson, az úgy segíti magyar nemzeti kisebbségi közösségünket, hogy a többségtől nem vesz el semmit, ugyanakkor gazdagítja Szerbia és a Vajdaság nemzeti sokszínűségét.


A kérdezőbiztosok fényképes azonosító kártyával igazolják magukat (fotó: Hodolik Boglárka)

A kérdőív kitöltése szerb nyelven történik, viszont mindenkinek jogában áll a kérdéssort nyomtatott formában magyar nyelven is elkapni — a többnyelvű kiadvány segít áthidalni a nyelvi akadályokat, de például az egyik szomszédját, családtagját is megkérheti, hogy segítsen.

A szerbiai községek és városok felkészültek az október 1-jén, szombaton kezdődő népszámlálásra. Mindenütt megtörtént a feladat elvégzéséhez szükséges bizottságok, IT-szakemberek, koordinátorok, felügyelők (instruktorok) és kérdezőbiztosok kiválasztása, képzése és kinevezése. Magyarkanizsa Községben 52 népszámlálási biztos végzi egy hónapon át a lakosság összeírását.

— Nagyon fontos, hogy községünk polgárai részt vegyenek a népszámlálásban, melynek révén olyan adatbázishoz juthatunk, amely a legfontosabb adatállománya az országnak, amelyhez a jövőbeli intézkedéseket igazítják, s amely alapján a nemzetközi szervezetek is viszonyulnak országunkhoz — olvasható Magyarkanizsa Község Népszámlálási Bizottságának közleményében. — A népszámlálás témái a nemzetközi javaslatokkal és előírásokkal összhangban kerültek meghatározásra, és szerepelnek közöttük azok a kötelező kérdések, amelyek minden országban azonosak. Ezek például a nemre, a korra, a születési helyre és az állampolgárságra vonatkoznak. A népszámlálók rákérdeznek a családi állapotra, a lakhelyre, a gazdasági aktivitásra, az iskolai végzettség szintjére is. Emellett adatokat gyűjtenek a nemzetiségre, az anyanyelvre és a vallásra vonatkozóan. Utóbbi kérdésekre nem kötelező válaszolni, de azzal, ha közöljük a kért adatokat, hozzájárulunk ahhoz, hogy az ország pontos statisztikai kimutatással rendelkezzen ezekkel a témákkal kapcsolatban. Ha megvalljunk nemzetiségünket, akkor könnyebben érvényesíthetők kisebbségi jogaink. Ezúttal is lesznek majd kérdések az esetleges fogyatékosságra vonatkozóan, országos szinten ugyanis nincs erről szóló teljes adatbázis.


Fejsztámer Róbert (fotó: Puskás Károly)

— Rendkívül fontos a magyar közösség számára a népszámlálás, nagyon bízom benne, hogy az összeírást végző biztosok el tudnak jutni minden háztartásba, minden családhoz, és hogy sokan magyarnak vallják majd magukat — nyilatkozta Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere. — Remélem, hogy magyarságunk létszáma továbbra is jelentős marad Vajdaságban, hiszen a politikai érdekérvényesítése, a közösségmegtartó ereje és az ehhez kapcsolódó minden egyes terület — legyen az oktatás, kultúra, tájékoztatás, nyelvhasználat — csakis úgy tud megmaradni, ha megfelelő létszámban vagyunk jelen. Bízom benne, hogy a külföldi munkavállalók, az ingázók figyelni fognak arra, hogy októberben részt vegyenek a népszámlálásban, szem előtt tartva, hogy itt van az otthonuk. Nagyon nehéz megjósolni, hogy községünk 13 településének területén mennyien vagyunk jelenleg. A kommunális infrastruktúra használatából adódó belső adatbázisunk — mennyien fizetik a vizet, a szemételszállítást stb. — információi változóak, jelentős csökkenést mutatnak főleg a kisebb falvakban, viszont Kanizsán növekedést, de az összlétszám tekintetében ez nem ad egy tiszta képet. Becsült adatokkal szolgálhatnak az oktatási intézmények létszámai is: amíg a falvak többségében kevés gyermek van az óvodákban, addig Kanizsán új épületet kellene építenünk, olyan sok az óvodáskorú gyermek.

A Magyar Nemzeti Tanács honlapján október 1-jétől részletes leírást, tájékoztatást találnak a népszámlálásról, de a községek internetes oldalai és a popis2022.stat.gov.rs weboldal is fontos információkat közöl.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..