home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Október 1-je
Martinek Imre
2022.10.01.
LXXVII. évf. 39. szám
Október 1-je

Lisieux-i Szent Teréz emléknapja

Lisieux-i Szent Teréz (Alençon, 1873. január 2. — Lisieux, 1897. szeptember 30.) karmelita rendi római katolikus szerzetesnő. Magyar nyelvterületen hívják még (Lisieux-i) Kis Szent Teréznek is, megkülönböztetve őt ugyanazon szerzetesrend XVI. századi nagy alakjától, Avilai vagy Nagy Szent Teréztől.

Máriaremete — 2022. augusztus 4.

Minden körülmények közt azt tette, amit Isten várt tőle. Ez a „kis út” mindenki számára azt jelenti, hogy saját adottságait, körülményeit felhasználva kell az életszentségre eljutni. „Ez az út a kicsi gyermek ráhagyatkozása, aki félelem nélkül alszik el Atyjának karjában.” Teréz életét a lelkek üdvéért és az Egyházért ajánlotta föl. Szent II. János Pál pápa 1997. október 19-én egyháztanító címmel tisztelte meg. 

(külső hivatkozás: Rózsadombi imádságoskönyv. Budapest, 2019, 337. oldal)

Budapest, Törökőr — 2022. augusztus 2.

Ezen a napon született 1899-ben Budapesten Bárdos Lajos Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, karnagy, zenetudós, érdemes és kiváló művész. Kodály Zoltán tanítványa, majd a Zeneművészeti Főiskola tanára. A magyar kórusművészet egyik legkiemelkedőbb egyénisége.

Budapest, Városmajor — 2021. november 10.

Bárdos Lajos gazdag életművének jelentős részét alkotják magyar, illetve latin nyelvű egyházi kórusművei, melyek nagy részét liturgikus használatra írta. Pályáját az Attila úti gimnázium énektanáraként kezdte, emellett elvállalta, hogy a városmajori templom Cecília Kórusát vezesse, melyből nemzetközileg is elismert és a hazai kóruskultúrában fogalommá vált együttest formált.

Emléktábláit is ez utóbbi helyszínen volt szerencsénk fénybe írni.

Budapest, Városmajor — 2021. november 10.

Bárdos Lajos 1986. november 18-án hunyt el Budapesten.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..