Oázis a szabadkai homok szívében

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Oázis a szabadkai homok szívében

Erejének teljében az idei nyár, már-már kísértésbe hozva sokunkat. Elhitetve velünk, hogy talán soha sem jártak esőfelhők e nyűglődő régió fölött. Legalábbis olyanok, amelyek a nagy kánikulai vajúdásukban nemcsak tomboló vihart szültek végül. Söpörve maga előtt láncaitól szabadult eszelős módjára mi...

Erejének teljében az idei nyár, már-már kísértésbe hozva sokunkat. Elhitetve velünk, hogy talán soha sem jártak esőfelhők e nyűglődő régió fölött. Legalábbis olyanok, amelyek a nagy kánikulai vajúdásukban nemcsak tomboló vihart szültek végül. Söpörve maga előtt láncaitól szabadult eszelős módjára mindent, talán a homokot is, ami köztudottan ugyan magához köti az alföldi ember lelkét, önmaga mégis ingatagon a legelső fuvallatra vár csupán, hogy táncra perdüljön, a legparányibb alkotórészecskéjének is szabad szárnyalást adjon. Mert egy bizonyos ponttól fogva - és ezt Kafka is megírta, már - nincs többé visszaút. Sem homokszemnek, sem országútra hullott sárga falevélnek, sem emberfiának. Hacsak...
Hacsak fel nem bukkan valahol egy emberi kéz teremtette oázis. Parányi medencéjével, benne tavirózsákkal és kuruttyoló békákkal, tempós lomhasággal úszkáló teknősökkel. Egy egyre (sz)épülő festőtelep szívében, amelyet hatalmas merészséggel és még ennél is hatalmasabb szeretettel álmodtak meg a vérgőzös kilencvenes évek pirkadatán Gálék. Azaz Jóska bácsi és Magdi néni. A Napnyugati szőlőkben. Odakünn a szabadkai Buckában. A Gányo-soron. Amelynek jó hírét festők, írók, zenészek és fotósok garmada vitte már e jegyzet előtt is szerte a nagyvilágba. Vissza-visszatérve újra és újra oda, embernek és művésznek egyaránt való környezetet teremteni. Egy igazi oázist.
Amely - ki tudja?! - talán az égi harmatra szomjazó homokon kívül egyéb elvadult porszemecskéket is maradásra tud bírni.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Oázis a szabadkai homok szívében
Szabadkai Napló
Oázis a szabadkai homok szívében
Média
Facebook

Támogatóink