home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Nyulak, virágok, egy elvarázsolt erdő és lakói
Szerda Zsófia
2020.11.22.
LXXV. évf. 47. szám
Nyulak, virágok, egy elvarázsolt erdő és lakói

A Szabadkai Kortárs Galéria emeleti termei megteltek Nikola Džafo alkotásaival. A művész Szabadkára a Mind megeszik egymást című kiállításával érkezett, mely november 6-án nyílt meg. A termek virágba borultak, napozó macskák és kádban üldögélő nyulak néztek velünk farkasszemet. A vegyes technikákat alkalmazó Džafo képei erdők mélyére kalauzolnak, virágok közt csónakázó kisfiúval utazunk, vagy éppen egy aranykeretbe foglalt szőrmekompozíció előtt merülünk bele ennek a különleges művésznek a világába.

Részletgazdag óriásképek a falon. Olyanok, amelyeket centiről centire végig kell tanulmányozni, hogy a legkisebb részletüket is észrevegye a szemlélő. Élénk színek, sok grafit, majd némi szőr. Hangsúlyos szemek, nyulaké, állatoké, azt érezzük, hogy ő figyel bennünket képei által. Ő, azaz Nikola Džafo képzőművész. Aki több aktivistaindítvány kezdeményezője, a szerbiai kortárs vizuális színtérnek egy különleges színfoltja.

1950-ben született Újvidéken, az egyetemet Belgrádban végezte el, festészet szakon diplomázott a képzőművészeti karon, majd ugyanitt szerezte meg a magiszteri diplomáját is. Tagja a Szerbiai és a Vajdasági Képzőművészek Szövetségének. 1990-ben befagyasztotta festészeti tevékenységét, s innentől aktívan részt vesz a társadalmi értékekért és a művészi méltóságért folytatott harcban. Hozzá kötődik a Led Art csoport, vele több mint harminc közös projektuma van. Társalapítója a belgrádi Kulturális Dekontaminációs Központnak és az újvidéki Led Art Multimedia Centernek, s alapítója az Art Klinikának, valamint a Sokk Szövetkezetnek (Šok Zadruga), melyet azzal az elképzeléssel indított el, hogy a művészet képes meggyógyítani a világot, hiszen csak az tudja megváltoztatni. Ahogy egy interjúban nyilatkozza a téma kapcsán: „Szerbiában a művészet és a kultúra maga Hamupipőke. Szükségük lenne egy hercegre, aki ihletett, felvilágosult látnok, s aki kész arra, hogy megmentse őket és megoldja a problémákat. Hogy mikor ér Szerbiába — nem tudni. Amíg viszont nem ér ide, mindenki úgy találja fel magát, ahogy tudja.”

Džafo 2013-ban ismét visszatért a képzőművészethez, azóta újra fest, szobrászkodik és rajzol. A Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeumban bemutatott Lupus in fabula című kiállításáért elnyerte a Politika-díjat.

Mivel egy igen öntörvényű és különleges emberről beszélünk, az sem meglepő, hogy a kiállítás nem éppen a megszokott keretek között került a Szabadkai Kortárs Galériába. Az történt ugyanis, hogy maga a művész kezdeményezett, ennek eredménye a kiállítás városunkban. Džafo 2019. február 4-én pályázatot hirdetett galériák számára, melyben meghívta őket, hogy az ő feltételei szerint fogadják el a felajánlott kiállítást. Csak a Szabadkai Kortárs Galéria válaszolt a pályázatra, így ez az egyedülálló kulturális esemény csakis itt tekinthető meg. A tárlat kurátorai Aleksandra Lazar kurátor, művészeti tanácsadó és Jasmina Jovančić Vidaković, a Szabadkai Kortárs Galéria főkurátora.

A kiállítást a szerbiai Művélődési és Tájékoztatási Minisztérium, Szabadka Önkormányzata, a Wiener Städtische biztosító, a Horvát Filmszövetség, az ICBTECH Szabadka és a Brindza Borászat támogatta.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..