home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Nyugodt a helyzet Észak-Koszovóban
2023.05.30.
LXXVIII. évf. 21. szám
Nyugodt a helyzet Észak-Koszovóban

Ma nem voltak újabb zavargások Észak-Koszovóban, viszont a szerbek továbbra is kitartanak követelésük mellett, miszerint a koszovói kormány nyilvánítsa semmisnek az áprilisi polgármester-választást, és tegye lehetővé, hogy továbbra is szerbek vezessék az ottani intézményeket.

A nyugodt helyzet ellenére a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erő továbbra is készenlétben áll. Újabb kordonokat emelt a zvečani önkormányzati épülettől néhány száz méterre, amely előtt a nap kezdetén újra gyülekeztek a szerbek.

Mint ismeretes hétfőn összecsapás alakult ki Zvečanban a KFOR tagjai és a koszovói szerbek között. A kórházból megerősítették, a tüntetők közül legalább 50-en megsérültek, egyikük állapota válságos. Ugyanakkor a KFOR mintegy 40 tagja is sérüléseket szenvedett, többségében magyarok és olaszok.


Fotó: Tanjug

A magyar Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint több mint 20 magyar katona sérült meg Zvečanban, közülük 7-en súlyosan, az állapotuk azonban stabil. Magyarország abban érdekelt, hogy a szomszédságban, a Nyugat-Balkánon béke és nyugalom legyen – írta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán. Hozzátette, a magyar katonák feladataikat a kapott parancsnak megfelelően végezték.

Priština lépései hátráltatják a régió békéjét és stabilitását – írta közösségi oldalán a szerb elnök miután a Kvinta-országok nagyköveteivel és az Európai Unió delegációjával találkozott. A szerb államfő azt kérte a tárgyalófelektől, hozzanak és foganatosítsanak intézkedéseket, amelyek biztosítják a szerbek biztonságát Koszovóban. Vučič az orosz és a kínai nagykövettel is találkozott, valamint a nemzetközi reakciók sem maradtak el a koszovói események kapcsán.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete tartalékos egységeket telepít a Nyugat-Balkánra. Kiemelték, hogy a KFOR gyors, visszafogott és professzionális lépéseket tett a zavargások megállítása és életek megmentése érdekében. Az erőszaknak véget kell vetni, és minden félnek abba kell hagynia a békét aláásó lépéseket Koszovóban.

Forrás: Szerbiai RTV, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..