home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Nyugdíj- és béremelés január elsejétől
2024.01.03.
LXXIX. évf. 1. szám
Nyugdíj- és béremelés január elsejétől

Az októberi nyugdíjemelést követően január elsejétől 14,8 százalékkal emelték meg az idősek járandóságát. Ez Szerbiában mintegy 1,64 millió nyugdíjast érint. Ezzel egy átlagos nyugdíj 45.770 dinár lesz.

Január elsejétől a közszférában dolgozók jövedelme is emelkedik 10 százalékkal, míg a minimálbér 17,8 százalékkal növekszik. Ezzel az emeléssel a minimálbér 400 euró felett lesz.

A tanügyi dolgozók esetében, a Szerbiai Tanügyi Szakszervezet korábbi számításai szerint, a kezdő tanár, aki osztályfőnök is, januártól 92.749 dináros fizetésre számíthat. A 20 munkaévvel rendelkező tanár osztályfőnökséggel együtt 99.863 dinárt kereshet.

Az egészségügyi dolgozók is 10 százalékos fizetésemelésre számíthatnak. Ennek alapján például a kórházi betegápolóként dolgozó egészségügyi nővér 77.475 dináros fizetést kaphat, az egészségházban dolgozó egészségügyi nővér alapfizetése a béremelést követően 74.402 dinár lesz, a mentőszolgálatnál, a reanimáción és az onkológián dolgozó szakorvosok fizetése 149.900 dinár körül alakul majd.

Ugyanakkor a szerbiai kormány újabb rendeletet fogadott el, amellyel 2026 végéig meghosszabbítják a közszférában a foglalkoztatási korlátozást, közismertebb nevén a létszámstopot.

Forrás: 021.rs hírportál, Pannon RTV  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..