home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Nyugati fegyvereket őrző raktár megsemmisítéséről számolt be Moszkva
2022.06.13.
LXXVII. évf. 23. szám
Nyugati fegyvereket őrző raktár megsemmisítéséről számolt be Moszkva

Orosz robotrepülőgépek a Ternopili területen lévő Csortkiv településnél megsemmisítettek egy nagy raktárt, melyben az Egyesült Államokból és európai országokból érkezett páncéltörő rakétarendszereket, hordozható légvédelmi rakétarendszereket és tüzérségi lövedékeket tároltak — mondta Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint szombaton nagy pontosságú levegő-föld rakéták mértek csapást két vezetési posztra, valamint 15 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, aminek következtében megsemmisült egy Buk—M1 föld-levegő rakétaindító berendezés, egy légtérellenőrző radar, egy Sz—300-as föld-levegő rakétarendszer célfelderítő és -követő radarja, valamint rakétasorozatvető-üteg.


Igor Konasenkov (fotó: Wikipedia)

Az orosz védelmi minisztérium összesítése alapján az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 201 repülőgépet, 130 helikoptert, 1188 drónt, 338 légvédelmi rakétarendszert, 3514 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 508 rakéta-sorozatvetőt, 1870 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3570 speciális katonai járművet veszítettek.

A donyecki „népi milícia” vasárnapi közleménye szerint Ukrajna 237 települése került eddig az orosz fegyveres erők által támogatott szakadárok ellenőrzése alá, miközben folytatódik az előrenyomulás Szlovjanszk felé. A milícia azt állította, hogy az elmúlt 24 órában mintegy 70 ukrán fegyverest, egy drónvezérlőállást, három harckocsit, két 2SZ3 Akacija önjáró tüzérségi löveget és négy teherautót semmisített meg.


Fotó: Tanjug/ AP/ Serhii Nuzhnenko

A luhanszki „népi milícia” arról tett bejelentést, hogy nem tervezi megrohamozni a szeverodonecki Azot vegyiüzemet, melyben körülzárt ukrán katonák vannak, akik „kénytelenek lesznek megadni magukat”. A szakadár alakulat szerint az ukránok többször próbáltak meg maguknak szabad elvonulást kialkudni a szomszédos Liszicsanszk felé. Rogyion Mirosnyik, a „Luhanszki Népköztársaság” oroszországi nagykövete szombat éjjeli Telegram-bejegyzésében azt állította, hogy a civilek elkezdték elhagyni az Azot üzemet egy olyan kijáraton keresztül, amely nem áll az ukrán fegyveresek ellenőrzése alatt.

Gyenyisz Pusilin, a „Donyecki Népköztársaság” vezetője pánikkeltésnek minősítette azt az ukrán médiában megjelent állítást, mely szerint Mariupolban kolerajárvány fenyeget. Elmondta, hogy az egykor 475 000-es városban ma mintegy 200 000-en laknak. Pusilin szerint a létfontosságú infrastruktúra helyreállításával párhuzamosan az emberek kezdenek visszatérni. Hozzátette, hogy a mariupoli kikötőből az év végéig 1 millió tonna donyecki és luhanszki terméket fognak elszállítani.

Mariupol városában megnyitották a munkaközvetítő központot, hogy segítsen az embereknek a szakmájukban elhelyezkedni, az átlagbér meghaladja a 30 000 rubelt (jelenlegi árfolyamon mintegy 200 000 forintot). Jevgenyij Jurcsenko, a Déli Bányászati és Kohászati Komplexum vezérigazgatója szombaton közölte, hogy az ipari egyesülés alcsevszki acélgyára kész Mariupolból kitelepült szakembereket, köztük kohászokat és kokszmunkásokat alkalmazni.


Fotó: Tanjug/ AP Photo/ Alexei Alexandrov, file

Az orosz erők az elmúlt napban is folytatták a kelet-ukrajnai Harkiv megye elleni tüzérségi támadásokat, három polgári lakos meghalt és négy megsérült — közölte vasárnap a régió kormányzója. Oleh Szinyehubov a Telegram üzenetküldő alkalmazáson írta, hogy az áldozatok közül kettő Zolicsiv faluban vesztette életét, a harmadik a csuhijivi járásban. Hozzátette, hogy a megyeszékhely, Harkiv egyik lakónegyedét is támadás érte, de ott senki sem sérült meg.

Az ukrán—magyar határszakaszon 5330 ember lépett be vasárnap Magyarország területére, a román—magyar határszakaszon belépők közül 5582-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-vel. Vonattal 180 ember, köztük 102 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre vasárnap.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Szerbiai RTV, Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..