home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nyomnyomozás
Vadászpapa
2013.07.03.
LXVIII. évf. 27. szám

Az igazi jó vadásznak sok mindenhez kell értenie. Mert ugye, aki puskával a vállán csak úgy nekiindul a határnak, az nem mindig tér haza vaddal az övén! A vadászat eredményessége sok mindentől függ. Például az időjárástól, hogy esik-e vagy fúj, és ha fúj, milyen irányból, hogy száraz időben vadászunk-e vagy nagy páratartalmú esős időben. Érdemes megfogadni az adott területen sokat vadászók tanácsát, mert ők ismerik legjobban az ott élő vad szokásait, mozgásirányát, idejét.

Nemrég gyerekek látogattak el hozzánk. Ezernyi kérdésük volt, mindent tudni szerettek volna. Bizony megleptek, mert többen azzal sincsenek tisztában, hogy milyen állatok élnek erdeinkben. Honnan is tudhatnák, hiszen sokuk most járt először erdőben. Egyeseket a szüleik talpig díszbe öltöztették, másokat meg akkora hátitáskával küldték el, hogy még nekem is nehéz volt. Ezekkel a gyerekekkel mentem ki nyomot olvasni. Igen, nyomot olvasni! Az pedig nagy tudomány! A vad nagy többsége éjjel mozog, így mi csak a nyomaikból tudunk következtetni ottjártukra, sőt még a létezésükre is. A sakálok nálunk csak pár éve jelentek meg. Nem akartam hinni a szememnek, mikor megláttam a nyomukat.

Kollégáim kinevettek, sőt mi több, az egyikük, hogy megtréfáljon, krumpliból faragott háromujjú mancsnyomokat nyomkodott az etető környékére. Csudájára járt mindenki, aki egy kicsit is értett a vadászathoz. Hiába kerestük a szakkönyvekben, interneten, senki sem tudta meghatározni, milyen vadról lehet szó. Több hétig vezetett félre minket, míg valakinek fel nem tűnt, hogy a furcsa nyomok kizárólag akkor láthatóak, amikor egy bizonyos vadőr viszi ki az élelmet. Ezen bukott le, meg azon, hogy mindig egyformák voltak a nyomok. Jót mulatott rajtunk, hogy milyen naivak vagyunk, és hogy milyen sok időbe telt, míg rájöttünk a turpisságra. Ez a kolléga nagyon szeretett vaddisznóra vadászni. Sokszor éjszakákat töltött egy–egy ígéretes helyen.

Hogy honnan tudta, mi az ígéretes hely? A nyomokból! Kis nyom, kis disznó, nagy nyom, nagy disznó! Tudtuk, hogy rendszeresen figyeli az itatóhelyek környékét, a dagonyázóhelyeket, és ha valami jónak ígérkezett, akkor ő bizony már ki is ült! Ezt jól tudtuk mi is. A falu hentesével megbeszéltem, hogy ha legközelebb valahol méreten felüli disznót vág, kérje el nekünk az egyik csülkét. Nemsokára kaptam is egy tenyérnyi nagyságú jobb első disznólábat. Lefagyasztottam, és vártam az alkalmat.

Barátunk lánya azon a tavaszon készült férjhez menni. Volt dolog a háznál rendesen. A családfőnek is bőven kijutott a teendőkből, vadászatról szó sem lehetett. Na, ekkor kezdtük el lenyomkodni a nagydisznó-nyomokat. Botra drótoztuk, így a mi nyomaink nem látszottak. Mindig más etetett, az nyomkodta, aztán reggelinél hüledezve meséltük, hogy mekkora vaddisznó jelent meg az itatónál! Szó szerint megdolgoztuk kollégánk lelkét. Annak rendje és módja szerint ki is ült minden este. Otthon persze állt a bál emiatt, mert másnap hasznavehetetlen volt. Mikor hazaért, mi nyomkodtunk, ő meg másnap is ott ült! Egy álló hétig tartott ez a vadászházi valóság-show. Csak azért hagytuk abba, mert végül már a szegény feleségét sajnáltuk meg. Kollégánk reggel álmosan érkezett meg a munkahelyre, és panaszkodott, nem érti, hogyan tud ez a disznó vaddisznó így túljárni az eszén. Pedig ő olyan csendben van, hogy még levegőt is alig mer venni. Látja a nyomokat a sáros parton, de sehol máshol. Azt sem tudja, merről érkezik és merre távozik. Ekkor már mindannyian nevettünk. Mondtuk, hogy mi bezzeg tudjuk! Ez a disznó egy lábon jön, hátizsákban, és boton távozik annak az autóján, aki éppen ügyeletes. De eztán úgy szétfutottunk, ki merre látott, hogy nekünk még nyomunk se maradt…
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..