home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Nyolcvanöt érem a termés
Tóth Tibor
2023.10.13.
LXXVIII. évf. 41. szám
Nyolcvanöt érem a termés

Alig ért véget a 2023-as versenyidény, a magyarkanizsai Testvériség Kajakklub tagjai mindössze néhány nap pihenés után október 2-án elkezdték a felkészülést a következő szezonra. Az időjárás a kajakozók kedvében jár, hiszen a nap még kellemesen süt, így a munka a vízen, a kajakokban történik

Az elmúlt idényben 18 regattán szálltak hajóba a magyarkanizsai versenyzők, az érmek száma pedig 85 (24 arany, 35 ezüst, 26 bronz), amivel a klub vezetősége, az edzők és a versenyzők is rendkívül elégedettek. Ahogy Apró István, a klub vezetőedzője fogalmazott, nagyon sok munka vezetett idáig, de a sikereket és az eredményeket látva megérte ennyit dolgozni.

— A minikajakosoktól a felnőttekig összesen 50-55 versenyzőnk van, ők állandó tagjai a csapatnak. A versenyidény az 5 kilométeres országos bajnoksággal kezdődött, mely megmutatta, hogy a téli felkészülés sikeresnek bizonyult. Az ifik között Ladányi Lídia a 2. helyen ért célba, a felnőtteknél pedig Pavlov Saša bronzérmet szerzett, mely azért is értékes, mert a felnőttek között már régen tudtunk eredményt felmutatni. A válogató versenyekről két elsőéves ifjúsági korú kajakozónk, Ladányi Lídia és Kovács Ádám került be a válogatottba. A válogatón Kovács 1000 méteren 3. lett, Ladányi pedig 500 és 1000 méteren is a dobogó második fokára állhatott. Mindketten rajthoz álltak a lengyelországi Poznanban, a 43 ország részvételével megtartott Olimpiai Reménységek Versenyén, melyen Kovács a négyes tagjaként 500 méteren a nagyon erős mezőnyben a 6. helyet szerezte meg, párosban pedig a šabaci Steva Radosavljevićtyel 1000 méteren megnyerték a B döntőt. Az utóbbi évek legnagyobb korosztályos versenyét bonyolították le a lengyel városban, a szerbiai válogatott pedig 7. helyével egyik legelőkelőbb eredményét érte el. Ladányi a belgrádi Jana Sarićtyal párosban 500 és 1000 méteren is döntőbe jutott, ahol a 8. helyen végeztek. Ez is nagy dolog, hiszen ők még csak elsőéves ifik — mondta Apró István.


A Testvériség Kajakklub csapata

A Belgrádban megtartott országos bajnokságon a számtalan döntős helyezés mellett egy ezüst- és két bronzérmet nyertek a Testvériség kajakozói. Ezüstérmes a Ladányi Lídia, Dobó Petra alkotta ifjúsági kajak páros 1000 méteren, Ladányi egyesben 1000 méteren egy bronzot is szerzett, és 3. lett a Pekla Eszter, Bicskei Jázmin, Szecsei Réka, Holló Lara alkotta kajak négyes a pionírok 1000 méteres döntőjében. A négyesből Holló még minikajakos, a többiek pedig elsőéves pionírok, ami biztató a jövőre nézve. A tartományi nyílt bajnokságon 3 ezüst és 4 bronz Apró István versenyzőinek a mérlege. Mindhárom ezüstérmet a Ladányi—Dobó-kettős szerezte a felnőttek között 200 és 500, az ifik mezőnyében 500 méteren, Ladányi egyesben 1000 méteren az ifik és a felnőttek között is bronzérmet nyert, de bronzérmes lett a Szecsei, Bicskei, Pekla, Tóth Sára összetételű négyes 500 méteren a serdülők között és a Pekla, Tóth alkotta serdülő páros 200 méteren.

A minikajakosok számára a ligában négy fordulót rendeztek, melyben összesen 19 érmet nyertek a magyarkanizsaiak. Az országos bajnokságról egy arany- (Apró Máté) és három ezüstéremmel (Holló Lara, a Remete Csenge, Gyulai Kata alkotta páros és a Holló Lara, László Leila, Remete Csenge, Bicskei Szofi összetételű négyes) tértek haza, csapatban pedig a 6. hely a Testvériség versenyzőié. A tartományi nyílt bajnokságot 1 arannyal és 4 ezüsttel zárták. Hat klubregattán (Liman, Apatin, Belgrád Trófeája, Törökkanizsa, a hazai rendezésű Kanyó Zoltán-emlékverseny, Struga) szálltak hajóba. Az észak-macedóniai Strugán rendezett Green Kayak elnevezésű nemzetközi versenyen négy ország (Bulgária, Horvátország, Szerbia, Észak-Macedónia) kajakosai vetélkedtek egymással. A magyarkanizsaiak hat versenyzővel szerepeltek a regattán, akik 2 aranyat, 1 ezüstöt és 1 bronzot nyertek, csapatban pedig a Testvériség a 3. helyet szerezte meg.

— Nagy örömömre szolgál, hogy a klubban minden korosztály jelen van. Hat éve építjük ezt a csapatot, és úgy látszik, beért a munka gyümölcse. Már eredményes felnőttekkel is büszkélkedhetünk, az ifiknél kimagaslóan erős csapatunk van, a serdülő és a pionír versenyzőink nagyon szépen jönnek fel, és szép számban vannak újoncaink is, akiket a következő idényben fogunk versenyeztetni. A kajakiskolába 20-25 gyerek jelentkezett, akik közül jó lenne, ha minél többen a klubban maradnának. A géppark tekintetében jól állunk, az idén egy pár új hajót szereztünk be. Még néhány egyes és páros hajó hiányzik, és teljes lesz a géppark — nyilatkozta a vezetőedző.


Ladányi Lídia a dobogó legmagasabb fokán a strugai versenyen

Apró a következő évi célokkal kapcsolatban elmondta, hogy még több aranyérmet szeretnének szerezni, viszont ennél is fontosabbnak tartja a tömegesítést, hiszen a tömegből jönnek majd ki az eredmények.

A versenyzőket még a vízre szállás előtt sikerült elcsípni néhány szóra. Ladányi Lídia szinte minden hétvégén versenyzett, nem sokat tartózkodott itthon, de nem bánja, hiszen nagyon szereti megméretni magát.

— Az országos bajnokságról egyesben bronz-, párosban ezüstéremmel tértem haza, a vajdasági bajnokságon három ezüstöt és két bronzot szereztem. Az egyéni munkám és teljesítményem alapján kijutottam volna az olaszországi világbajnokságra, de nem sikerült olyan négyest összerakni, amelyet az illetékesek kiküldtek volna a vb-re, így ezt egy kicsit csalódásként éltem meg. De gyorsan túltettem magam a történteken, és csakhamar újra jöttek az eredmények. A röpke pihenő inkább az iskolai lemaradás pótlásával telt, de jólesett egy kicsit otthon lenni. A következő idényben szeretnék minél több nemzetközi versenyre, Európa- és világbajnokságra kijutni, és minél jobb helyezéseket elérni — mondta Lídia.

Kovács Ádám számára az év nem úgy sikerült, ahogy előzetesen tervezte, de nem elégedetlenkedik.

— Az év eleje egész májusig a válogatóra való felkészülésről szólt, mivel az a verseny határozta meg, ki utazhat az olaszországi vb-re és a portugáliai Európa-bajnokságra. Sajnos nem kerültem be a csapatba, mindössze 1-2 másodpercen múlott, hogy utazhatok-e, vagy sem. A válogató után hosszabb edzésekkel készültünk a vajdasági bajnokságra és az ORV-ről döntő válogatóra. Poznanba sikerült eljutnom, és ott párosban a B döntőben az 1., négyesben az A döntőben pedig a 6. helyen végeztünk. Ezekkel az eredményekkel elégedett vagyok, a lengyel városban ugyanis nagyon népes mezőnyben kellett helytállnunk. Az országos bajnokságon az éremről épphogy lemaradtam, de a maximumot nyújtottam, és nincs bennem hiányérzet. Jövőre tizennyolc éves leszek, vagyis az Olimpiai Reménységek Versenyén már nem állhatok rajthoz. Mindenképp jó lenne egy korosztályos Eb-n vagy vb-n indulni, nem ragaszkodom az egyeshez, számomra a páros és a négyes is megfelelő. Emellett természetesen az országos és a tartományi bajnokságon is szeretnék minél eredményesebben szerepelni — értékelt Kovács.

A minikajakosok mezőnyéből Apró Mátét szólaltattam meg, aki több mint tíz versenyen állt rajthoz az elmúlt szezonban. A fiatal tehetség a tartományi és az országos bajnokságon sem talált legyőzőre, a minikajakliga fordulóit egy kivételével megnyerte, csak az Ada Ciganliján végzett a 2. helyen. A következő idényben megismételné az idei sikereit, és az idősebbek között is szeretne az első három között lenni.

A magyarkanizsai kajakozók már a felkészülés első napján nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába, hiszen tudják, eredmények csakis így érhetőek el.


A palánkai országos bajnokságon szerepelt minikajakcsapat (Fotók: Testvériség Kajakklub)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..