home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Nyolcan indulhatnak a brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért
(MTI)
2022.07.13.
LXXVII. évf. 28. szám
Nyolcan indulhatnak a brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért

Szeptember 5-én jelentik be a brit Konzervatív Párt vezetőválasztásának eredményét

Várhatóan szeptember 5-én jelentik be a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztásának eredményét. A párt új vezetője lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

Boris Johnson jelenlegi miniszterelnök az elmúlt hónapok sorozatos belpolitikai botrányai nyomán a múlt héten bejelentette, hogy távozik a párt éléről. Ez kormányfői tisztségének megszűnését is jelenti, de Johnson közölte, hogy utódja megválasztásáig ellátja hivatali teendőit.

Sir Graham Brady, a kormányzati tisztséget nem viselő konzervatív alsóházi képviselők alkotta 1922 Bizottság - a vezetőválasztási folyamat megszervezéséért is felelős szakpolitikai frakciótestület - elnöke hétfő esti tájékoztatóján elmondta, hogy a jelöltekről a frakció már szerdán elkezdi a szavazássorozatot, és a folyamat legkésőbb a jövő hét elejére eljut az utolsó két jelöltig. A frakciószavazásokat a parlament július 21-én kezdődő nyári szünetéig mindenképpen le kell zárni - tette hozzá.

A konzervatív frakció szavazássorozata után talpon maradó utolsó két jelölt közül a Konzervatív Párt regisztrált tagsága választja ki a párt következő vezetőjét postai vagy elektronikus szavazással, és ennek eredményét jelentik be szeptember 5-én.

Nyolc jelölt indulhat a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért - közölte kedd este az alsóházi konzervatív frakció illetékes szakpolitikai bizottságának elnöke. A párt új vezetője lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

Az indulási szándék bejelentésének, illetve a szükséges számú támogatás összegyűjtésének határideje kedd este lejárt.

Sir Graham Brady, a konzervatív alsóházi képviselők alkotta 1922 Bizottság - a vezetőválasztási folyamat megszervezéséért is felelős szakpolitikai frakciótestület - elnöke a határidő lejárta utáni tájékoztatóján közölte: a vezetőválasztási versengésben Jeremy Hunt volt egészségügyi miniszter, Penny Mordaunt külkereskedelmi államtitkár, volt védelmi miniszter - a brit védelmi tárca első és eddig egyetlen női vezetője -, Rishi Sunak volt pénzügyminiszter, Liz Truss külügyminiszter, Tom Tugendhat, a londoni alsóház külügyi bizottságának elnöke, Nadhim Zahawi pénzügyminiszter, Kemi Badenoch volt esélyegyenlőségi államtitkár és Suella Braverman, a brit kormány jogi főtanácsadója indulhat.

A mezőny eredetileg tizenegy főből állt, de Sajid Javid volt egészségügyi miniszter, Grant Shapps közlekedési miniszter és Rehman Chishti helyettes külügyi államtitkár nem sokkal a határidő kedd esti lejárta előtt bejelentette, hogy visszalép.

A pártvezetői tisztségre pályázóknak egyenként legalább húsz frakciótag támogatását kellett elnyerniük ahhoz, hogy felkerüljenek a kedd este kihirdetett hivatalos jelöltlistára.

A jelölteknek a szerdán esedékes első frakciószavazási fordulóban legalább harminc konzervatív frakciótag voksát meg kell szerezniük ahhoz, hogy továbbjussanak a következő fordulókba.

A Konzervatív Párt frakciójának tagjai addig folytatják a szavazássorozatot, amíg két jelölt marad versenyben.

A ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló befolyásos online politikai fórum kedden közölte: a párttagság körében elvégzett friss felmérése alapján jelenleg Penny Mordaunt vezeti a népszerűségi listát 19,6 százalékos támogatottsággal. Kemi Badenoch 18,7 százalékkal a második, Rishi Sunak 12,1 százalékkal a harmadik helyen áll.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..