home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Nyolcadszor is a Kanizsa
Tóth Tibor
2022.10.21.
LXXVII. évf. 42. szám
Nyolcadszor is a Kanizsa

A közelmúltban véget ért szerbiai hosszútávúszó-idény legeredményesebb csapatának a Kanizsa Úszóklub bizonyult, és ezzel a tizenegy évvel ezelőtt alakult egyesület a nyolcadik országos csapatbajnoki címét szerezte meg. A csapatsiker mellett egyéniben is kiválóan szerepeltek a magyarkanizsai úszók, hiszen Muhi Ádám abszolút kategóriában a legjobb szerbiai férfi-hosszútávúszó címet nyerte el, Magosi Réka pedig a nők mezőnyében állhatott a dobogó 3. fokára.

A Kanizsa Úszóklub versenyzői mind a tizenhat helyszínen húsz és harminc fő közötti létszámmal képviseltették magukat. Az idény végi összesítettben Muhi Ádám, Rakić Vukašin, Fábián Tamás, Pilisi Zsófia, Sőregi Márta és Mészáros Etelka bizonyult saját korosztálya legjobbjának, Aćić Sanela, Magosi Réka, Balogh Kornél, Kordován Zoltán és Juhász Árpád a 2. helyet szerezte meg, Magosi Dorka, Aleksandrović Lara, Bicskei Noémi, Muhi Viktor és Hajdú Endre pedig a 3. helyen zárta a 2022-es idényt. A versenyeken részt vett több mint 190 férfi úszó közül a magyarkanizsai egyesületből összesítettben hárman (Muhi Ádám, Muhi Viktor, Vukašin Rakić), a több mint 200 női úszó között pedig négyen (Magosi Réka, Pilisi Zsófia, Sanela Aćić, Aleksandrović Lara) végeztek a legjobb tíz között.


Nyolcadik országos csapatbajnoki címét szerezte meg a Kanizsa Úszóklub (A Kanizsa Úszóklub felvételei)

— A mezőny sokkal erősebb volt a tavalyinál, hiszen magyarországi, horvátországi, észak-macedóniai és romániai úszók is szép számban képviseltették magukat a szerbiai versenyeken. Átlagosan több mint 400 úszó szerepelt a futamokon, ami 15-18%-os növekedés a tavalyi évhez képest. Versenyzőim közül többen egy nap két távon is rajthoz álltak. Leúszták a 3 km-t, majd fél óra pihenő után teljesítették a 4 vagy 5 km-es távot is. Kormos Rudolf vezetőedzővel együtt vittük végig az idényt, a száraz edzésekbe, a fizikai felkészülésbe én is besegítettem, Rudolf pedig a technikai részt vállalta magára. Az idén nyáron első alkalommal szerveztünk a Tiszán kéthetes edzőtábort, melyen egyesületünkből 17-en vettek részt. A gyerekek naponta 15-20 km-t úsztak, és az erős alapozás meglátszott az eredményeken, hiszen a többi egyesületnek még arra sem adtunk esélyt, hogy megközelítsen bennünket, és 40 873 pontot gyűjtve végeztünk az élen. Egyes helyszíneken kemény megpróbáltatások előtt találtuk magunkat. Novi Pazarban annyira dörgött és villámlott, hogy a versenybírók megszakították a futamot, Topolyán pedig nagy szélben erős hullámokkal kellett megküzdeniük az úszóknak. Észrevettük, hogy úszóink ezeket az akadályokat az idén könnyebben maguk mögött hagyták, ami a felkészülés során szerzett kiváló fizikai és pszichikai állapotuknak köszönhető. A gyerekek edzésekhez való viszonyulása példaértékű, és nemcsak a vízben, hanem az iskolában is kiválóan teljesítenek, hiszen valamennyien kitűnő tanulók. Egy igazi profi csapat kovácsolódott össze, a gyerekek nemcsak csapattársak, hanem igaz barátok is. Két belgrádi klubtól is azt a kedves megjegyzést kaptuk, hogy a mi gyerekeink nagyon összetartóak, a versenyeken mindig együtt vannak, és a csapatunk olyan, mint egy család — mondta Aćić Dragan, a Kanizsa Úszóklub elnöke, hozzátéve, hogy a következő idényre való felkészülés november végén, december elején kezdődik.


Muhi Ádám abszolút és saját kategóriájában is a legjobbnak bizonyult

Muhi Ádám abszolút kategóriában és korosztályában (14—15 évesek) is a legjobbnak bizonyult az országban.

— Az idény előtt reménykedtem, hogy benne leszek az első háromban, nem gondoltam azonban, hogy az idény végi összesített rangsorban is az élen végzek. Nagyon erős mezőnnyel, kemény ellenfelekkel kellett megküzdenem mind a tizennyolc verseny során. A magyarkanizsai és a mitrovicai maraton nyerte el leginkább a tetszésem, a legnehezebb pedig a Topolyai-tóban volt úszni, mert erős szélben és nagy hullámok között kellett teljesíteni az előírt távot. Azt mondják, a címet nehezebb megvédeni, mint megszerezni, én azonban jövőre is szeretnék a legjobb lenni az országban — mondta Ádám.

Magosi Réka az összes női úszó között a 3., kategóriájában (14—15 évesek) pedig a 2. helyen zárta a szezont.

— Az összes verseny sikeres teljesítését tűztem ki magam elé, arra nem számítottam, hogy abszolút kategóriában dobogós helyezést érek el az erős mezőnyben. Novi Pazarban a villámlás, Topolyán az erős szél miatt volt nehéz úszni. A hazai rendezésű, a magyarkanizsai és a velebiti maratonokon sokkal nagyobb biztonságban érezzük magunkat, mivel a hazai pályát jobban ismerjük. Általában mindig igyekszem az élmezőnyben indulni, a táv közepe felé egy kissé lassabban tempózom, a végén pedig gyorsítok, de a taktika leginkább a táv hosszától függ. Csapattársaimmal próbálunk egymás mellől indulni, és a futamok során is segítjük a másikat — mondta Réka, aki Szegeden kezdte középiskolai tanulmányait, és most az iskola áll számára a középpontban.

Az egyesület és az egész mezőny egyik legfiatalabb úszója Magosi Dorka, aki a 10—11 éves korosztályban a dobogó 3. fokára állhatott.

— Izgalmas szezonon vagyunk túl. Hat versenyen úsztam, általában 1. vagy 2. helyen értem célba, az idény végi összesítettben pedig 3. lettem. A következő évben megpróbálom elérni az 1. vagy a 2. helyet. Egy kicsit nehéz összehangolni az edzéseket és a tanulást, de megbirkózom vele — mondta Dorka.

Aćić Sanela az idén váltott rövidről hosszútávra, és a 12—13 évesek között a 2., abszolút mezőnyben pedig a 11. helyet szerezte meg.

— Elégedett vagyok, a sok emlékezetes verseny közül az Ezüst-tavon és a Belgrádban megtartott tetszett leginkább. Az Ezüst-tónál zártuk az idényt, akkor vettük át a díjakat, és jó érzéssel töltött el, hogy együtt végigcsináltuk az egész szezont. Nagyon jó társaságot alkotunk, számíthatunk egymásra, és igazi csapatként működünk. Jövőre Topolyán szeretném leúszni a 10 km-t, korosztályomban pedig megpályázom az első helyet — mondta Sanela, aki tizennégy helyszínen tizenöt távot teljesített.

Muhi Viktor a 11—12 évesek között bronzérmet nyert. Több versenyt ki kellett hagynia, így nem végezhetett előrébb az idény végén.

— Kedvenc versenyem a megszokott helyszín miatt a magyarkanizsai maraton volt. Novi Pazarban a viharban én még beértem a célba, majd az utánam érkezőt a szervezők már nem engedték végigúszni, és megszakították a futamot. Jövőre mindenképp szeretnék előrébb lépni — fogalmazott Viktor, aki tizennégy versenyen indult.

A további tervekről érdeklődve Aćić Dragan klubelnök kiemelte, szeretnék megszerezni a kilencedik csapatbajnoki címet, valamint a gyerekekkel a minél több nemzetközi versenyre való eljutás is szerepel a célok között.

— Egyik úszónkat, Muhi Ádámot felkészítjük a 25 km-es táv teljesítésére, ami tudomásom szerint még egyetlen szerbiai úszónak sem sikerült. Az öt-hat órás egyfolytában való úszás jelentős pszichikai és fizikai felkészülést igényel. Attól függetlenül, hogy a verseny 2024-ben lesz, Ádám már jövőre főleg erre a távra készül, valamint a szerbiai hosszútávúszó-liga futamain is elindul — mondta a klubelnök.

Aćić Dragan köszönetet mondott Magyarkanizsa Önkormányzatának és Fejsztámer Róbert polgármesternek a támogatásért, valamint mindazon vállalatoknak, vállalkozóknak és magánszemélyeknek, akik/amelyek az egész idény során mellettük álltak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..