home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Nyitás az új technológia felé
2005.08.24.
LX. évf. 34. szám

Az elmúlt héten az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint a Magyar Nemzeti Tanács együttes szervezésében immár másodízben került sor a Neumann János Informatikai Táborra a kishegyesi Kátai-tanyán. A tábor megnyitóján JÓZSA László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és dr. CSEPELY György, az I...

Az elmúlt héten az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint a Magyar Nemzeti Tanács együttes szervezésében immár másodízben került sor a Neumann János Informatikai Táborra a kishegyesi Kátai-tanyán. A tábor megnyitóján JÓZSA László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és dr. CSEPELY György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára mondott üdvözlőbeszédet. Kiemelték, hogy az internet adta lehetőségeket érvényesíteni kell. Ez a technológia olyan lehetőségeket nyit, mint annak idején a személyes kapcsolat. Nagyon fontos tudatosítani, hogy egyszerre lehetünk magyarok és a világ polgárai is. A legfontosabb pedig az, hogy egyszerre legyünk magyarok és európaiak. A megnyitó ünnepségen jelen volt VARGA Imre, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulja, PÁSZTOR Bálint, a Magyar Nemzeti Tanács Intézőbizottságának elnöke, CSANÁDI Attila, a Magyar Nemzeti Tanács Intézőbizottságának informatikai megbízottja, valamint PÁL Károly, Kishegyes község képviselő-testületének elnöke.
A négy napig tartó táborban 70 középiskolás tanuló vett részt Vajdaság területéről. Mint ahogy ÁBRAHÁM Krisztinától, a tábor egyik vezetőjétől megtudtuk, a fiatalok zöme Szabadkáról és Magyarkanizsáról érkezett, de néhányan a szórványból is képviseltették magukat. A szervezők külön örülnek annak, hogy sok a visszatérő fiatal, a tavalyi táborozók egynegyede újra részt vett a tábor munkájában. Az első nap videó- és képfeldolgozás szerepelt a programban, a második napon az újkori operációs rendszerrel, konkrétan a Microsofte Longhornnal ismerkedhettek meg a hallgatók, a harmadik napon pedig az adatbázisokról tartottak előadást a Szerbiai Akadémiai Hálózat előadói. A táborban - a belgrádiakon kívül - vajdasági magyar és magyarországi előadók is részt vettek. Takács Márta, a Műszaki Főiskola tanára az operációs rendszerekről beszélt, Kovács Győző, az informatikai miniszter tanácsosa, a Magyar Teleházszövetség tiszteletbeli elnöke Neumann János életét és munkásságát ismertette, de Gulyás István oktatási igazgató és Köncöl Tamás, a Sulinet programiroda igazgatójának az előadása is nagy sikert aratott a fiatalok körében.
A szórakoztató rendezvényekre főleg az esti órákban került sor. A kínálatban szerepelt tábortűz, szalonnasütés, karaoke-verseny, különböző ügyességi és ismerkedési játékok, s egy lemezlovas is hozzájárult a jó hangulathoz. Csütörtökön este egy fergeteges koncerttel zárult a II. Neumann Informatikai Tábor.
A megnyitó után beszélgettem el Józsa Lászlóval, a Magyar Nemzeti Tanács elnökével és dr. Csepely Györggyel, a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkárával az eddigi együttműködésről, a tapasztalatokról.
- Hogyan alakult ki az együttműködés az MNT és az IHM között?
- Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium két évvel ezelőtt egy egész sor együttműködési megállapodás aláírásába kezdett mindegyik határon túli magyar lakta régióban az ottani magyarságot képviselő szervezetekkel - mondta Józsa László. - Mindegyik szomszédos országban más és más a helyzet, ebből kifolyólag hol politikai pártokkal, mint például az RMDSZ-szel, hol pedig olyan típusú önkormányzati testülettel, mint amilyen az MNT, köttettek ezek a megállapodások. Ennek a rendszernek van egy bilaterális eleme, hiszen a minisztérium és az adott térség együttműködéséről is szó van, de van egy multilaterális eleme is, mert évente a minisztérium olyan konferenciákat szervez, amelyeken mindegyik együttműködő partner jelen van, tehát mondhatnám így: az oldalirányú együttműködésre szintén megvan ily módon a lehetőség. Az ilyen típusú együttműködés - hogy bizonyos programok anyagi támogatását vállalja a minisztérium - arra ösztönzi a határon túli magyar szervezeteket, hogy terjesszék az információs társadalommal kapcsolatos ismereteket a magyarság és elsősorban a fiatal generáció körében, s az ilyen informatikai tábor nyilvánvalóan a legmegfelelőbb eszközrendszere ennek a törekvésnek. Szót kell ejteni az eszközfejlesztő törekvésről is. Tavaly anyagi támogatást kaptunk az IHM-től arra, hogy széles sávú internet-hozzáférhetőséget biztosíthassunk a magyar lakta települések, a magyar önazonosság-tudat szempontjából fontos intézmények számára. Elsősorban iskolák és művelődési egyesületek juthattak ilyen támogatáshoz, az idén pedig az ún. e-magyar pontok felállítása kapott pénzforrásokat. A cél az, hogy mindenki számára hozzáférhető közösségi helyen legyen minőségi internet-csatlakozás, s ez tulajdonképpen folytatása, következménye vagy testvérprogramja az ún. e-Magyarország-pontok kialakításának, amely program Magyarországon érvényesül. Megemlíteném még azokat a programokat is, amelyekkel például a kistérségi magyar médiákat látjuk el. Itt elsősorban informatikai, illetve telekommunikációs eszközökről, például diktafonokról van szó.
- Mennyiben járult hozzá az MNT e tábor létrejöttéhez?
- Mi nyilvánvaló módon a szervezési hátteret biztosítjuk. Ha azt nézem, mi a nemzeti tanácsok feladata a mi jogrendünkben, akkor azt kell megállapítani, hogy a törvény ránk igazából a klasszikus identitásmegőrző tevékenységek menedzselését bízza. Oktatási, művelődési, média- és a hivatalos nyelvhasználati kérdések azok, amelyek a törvény értelmében a Nemzeti Tanácsra tartoznak. Viszont már a működésünk első évében rájöttünk: ez édeskevés ahhoz, hogy a folklorisztikus kisebbség fogalmán túlléphessünk. Nekünk szükségünk van arra, hogy a modern világ kihívásaira fel tudjuk készíteni a vajdasági magyarságot, akárcsak arra is, hogy az egzisztenciateremtés tekintetében is le tudjunk tenni valamit az asztalra, ezért vettük fel a kapcsolatot például az Új Kézfogás Közalapítvánnyal. Az együttműködés az említetteken kívül arra is kiterjed, hogy a korábban már említett konferenciákra elvisszük magunkkal a Vajdaságból mindazokat a vállalkozókat és egyetemi tanárokat, akik az informatika világában tevékenykednek - fejezte be beszélgetésünket Józsa László, az MNT elnöke.
Dr. Csepely György, az IHM politikai államtitkára elmondta, hogy Magyarországon korábban indultak ezek a táborok, de már ott is tudatosan arra törekedtek, hogy határon túli magyar fiatalok is részt vegyenek rajtuk.
- A kedvező tapasztalatok arra ösztönöztek bennünket, hogy ne csak Magyarországra hívjunk meg vendégként határon túli magyarokat, hanem vigyük ki a táborokat az illető közösségekbe is, s így került sor e táborokra a Felvidéken, Erdélyben és Vajdaságban. A tapasztalatok igen kedvezőek - mondta dr. Csepely György.
- Mit tartanak a tábor fő céljának?
- Ahhoz, hogy a XXI. században a magyar nemzet versenyképes megmaradhasson az európai nemzetek sorában, a XIX. századi elgondolások nem elegendőek. Valamilyen új dologgal kell előrukkolni, s én úgy látom, hogy ez az új dolog az információs társadalommal az internet széles sávú változata. Minden tudásnak az az igazi igézete, amit ez a technológia az emberek számára biztosít, plusz a hálózatépítés lehetősége. Ez az, ami áthatja az igazán sikeres nemzetek életét az egészségügytől kezdve az államigazgatáson át a tanulás világáig. Hogyha a magyarság képes befogadni ezt a technológiát, akkor legalább akkora tettet hajt végre, mint amikor annak idején a kereszténységet befogadta, ha viszont nem, akkor visszamarad - zárta le a beszélgetést dr. Csepely György, az IHM politikai államtitkára.
TÓTH Tibor
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..