home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nyílt nap a Lovasvölgyben
Tóth Tibor
2017.06.27.
LXXII. évf. 25. szám
Nyílt nap a Lovasvölgyben

Az adai Lovasvölgyben évente két alkalommal nyílt napot tartanak, melynek célja az ott folyó tevékenységek bemutatása a nagyközönségnek. A legutóbbi hasonló jellegű rendezvényre június elején került sor, és nagyszámú érdeklődőt csábított a festői szépségű létesítménybe.

A megjelenteket Boldizsár Kornél tulajdonos köszöntötte, majd elmondta, mi mindennel foglalkoznak a Lovasvölgyben egész évben. Kiemelte, hogy minden délután íjász-, lovagló- vagy lovasíjász-edzést tartanak. A rövid ismertető után a látogatók a pályákhoz vonultak, és élőben láthatták mindazt, amiről Kornél néhány perce beszélt. A látványos program első eleme a talajíjász-bemutató volt, melynek keretében Torma Balázs, Rusák Dániel és Selemba Zsolt fiatal lovas íjászok többféle helyzetből lőttek előbb céltáblára, majd egy feldobott korongra. Ezután Boldizsár Kornél és a zentai származású, de Kanadában élő, lovas íjászattal tizenöt éve foglalkozó Borsos Róbert koronglövésben mérettetett meg. Az összecsapásnak nem volt versenyjellege, viszont mindkét sportember maximálisan összpontosított a feladatra, és szinte minden nyílvessző eltalálta a feldobott korong valamely részét, legtöbbször a közepét.

A folytatásban Boldizsár és Torma izgalmas lovasíjász-bemutatója következett a Kassai Lajos-féle lovasíjász-pályán, melyen lóhátról vették célba a táblát, miközben a lovak sebesen robogtak. Talán mondanunk sem kell, hogy amíg a közönséges halandó — közöttük e sorok írója — számára már a lovon való ülés is nagy kihívás, addig a két sportember elképesztő precizitással, játszi könnyedséggel lövöldözte a nyilakat a táblák közepébe. A bemutató után Boldizsár a tűző nap elől a hűvösbe húzódó, és onnan szemlélődő közönségnek elmondta, hogy a magyar és a koreai lovas íjászok abban különböznek egymástól, hogy a magyarok nyilazás közben kézben tartják a vesszőket, a koreaiak viszont tegezből, azaz egy hordozható tokból veszik ki őket lövés előtt. Azt is megtudhattuk, hogy egy-egy lovat évekig tart felkészíteni, és az sem mindegy, hogy milyen nyerget használunk ehhez a tevékenységhez.

Ezután díjlovagló és díjugrató bemutató következett Lipinszki Szuzanna és Rusák Dániel közreműködésével. A lovak az elején egy kissé nyugtalannak tűntek (Szuzanna és Dániel szerint valószínűleg meglepte őket a tömeg, hiszen ennyi ember előtt még sosem szerepeltek), de egy idő után már megnyugodtak, és gond nélkül átlendültek a pályán felállított három szimpla és egy dupla akadályon. A rendezvény alatt a gyerekek kipróbálhatták az impozáns, akácrönkből épült játszóteret, majd a díjugratás után az érdeklődők lovagolhattak, és belekóstolhattak az íjászkodás egy cseppet sem könnyű tudományába is. A nyílt napon részt vevőknek különleges élményt nyújtott a 8 méter átmérőjű lakójurta, melyet szintén megtekinthettek.

Hogy a sok edzés és a rengeteg veríték nem hiábavaló, arról a European Horseback Archery Grand Prix elnevezésű versenysorozatnak a közelmúltban a magyarországi Pomázon lebonyolított első versenye tanúskodik, melyen az adai Lovasvölgy íjászai remekül szerepeltek. Az ifjúsági mezőnyben Selemba Zsolt ezüst-, Torma Balázs pedig bronzérmet szerzett, illetve Rusák Dániel is szépen szerepelt. A felnőttek mezőnyében a kezdők kategóriájában lóhátra ült Lipinszki Szuzanna kiválóan helytállt a sokkal tapasztaltabb lovas íjászok között, Boldizsár Kornél pedig a tizenegy európai és ázsiai lovas íjász közül a hetedik helyet szerezte meg. A sorozat még két állomásból, a svédországi és a lengyelországi megmérettetésből áll.

A nyáron több tábort is szerveznek a Lovasvölgyben: június 24-e és 29-e között tartják meg az I. Lovastábort, melyet július 15-e és 19-e között az I. Életfa Tábor, július 29-e és augusztus 2-a között a II. Életfa Tábor, majd augusztus 11-e és 14-e között a II. Lovastábor követ.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..