Nyílt levél

Nyílt levél

Dr. Korhecz Tamásnak, az MNT volt elnökének reagálása Pásztor István nyilatkozatára

Pásztor István a Hét Nap 2015. július 8-ai számában, a 15. oldalon a személyemet érintő valótlanságot állított, ezért A tájékoztatásról szóló törvény rendelkezései alapján kérem, hogy közölje a hetilapban a következő helyreigazítást:

Pásztor István az idézett interjúban a Mi lesz a rádiókkal? újságírói kérdésre a következőket  válaszolta: „Érdekes, hogy ezt a kérdést sem az alternatív világnak, hanem a VMSZ-nek teszik fel. Szeretném, ha megkérdeznék az MNT volt elnökét, hogy a médiastratégiával összhangban miért nem tett kísérletet rá, hogy átvegye a Szabadkai és a Topolyai Rádió társalapítói jogát. Engem keresztre feszíthetnek az ügyben, de azt, aki mulasztást követett el, nem kérdezik meg?”

Pásztor István állítása valótlanság. A tények pedig a következők:

A Magyar Nemzeti Tanács a médiastratégiával összhangban még 2012 elején kezdeményezte a topolyai és a szabadkai tájékoztatási közvállalatok alapítói jogainak az átvételét. A topolyai önkormányzat rövidesen reagált a kezdeményezésünkre, és 2012. március 22-én képviselő-testületi döntést hozott az alapítói jogok részbeni átadásáról a Magyar Nemzeti Tanács javára. A Magyar Nemzeti Tanács 2012. május 14-én, a XXI. ülésén végzést hozott a Topolyai Rádió, azaz a tájékoztatási közvállalat alapítói jogainak részbeni átvételéről. Ezek után a topolyai közvállalat elindította a változás bejegyzését. A Cégnyilvántartó Ügynökség 2013 júliusában határozatával elutasította a társalapítói jogok bejegyzését. Az ügynökség azzal indokolta az elutasítást, hogy az MNT a közvállalatokról szóló törvény értelmében nem lehet közvállalat alapítója. A Szabadkai Rádió esetében a kezdeményezésünkre az akkori szabadkai önkormányzat vezetése sokáig nem reagált, ezért a 2012. július 25-ei XXIII. ülésén az MNT külön testületi határozatot hozott, amelyben formális testületi döntéssel kezdeményezte, hogy Szabadka város hozzon határozatot a társalapítói jogok átadására vonatkozóan. Szabadka város vezetősége a kérdést az elkövetkező időszakban sem tűzte napirendre, noha ezt többször személyesen is sürgettem. Ezek után, 2014 januárjában a szerbiai Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte A nemzeti tanácsokról szóló törvény 19. szakasz 2. bekezdését, amivel formálisan is megszűnt annak a jogi lehetősége, hogy a Magyar Nemzeti Tanács társalapítója legyen a két tájékoztatási közvállalatnak, azaz a két rádiónak.

Végezetül, tisztában vagyok vele, hogy a szerbiai politikai életben már-már követendő magatartási mintává vált a mellébeszélés és a másra mutogatás, mindazonáltal továbbra is hiszek benne, hogy a száraz tények tiszteletben tartása mindenki, így a VMSZ elnöke, Pásztor István számára is kötelező.

Palics, 2015. július 9.

Tisztelettel
Dr. Korhecz Tamás egyetemi tanár, az MNT volt elnöke

Címkék: vmsz_mnt
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nemzetpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Nyílt levél
Heti Interjúnk
  • TÓTH Lívia
  • 2015.07.08.
  • LXX. évfolyam 27. szám
Facebook

Támogatóink