home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Nyilatkozat a toleranciáról
Rajović
2006.11.29.
LXI. évf. 48. szám
Nyilatkozat a toleranciáról

A bizottság Vlado Kovačević községi elnökkelBegaszentgyörgy községben a nemek egyenjogúságával foglalkozó önkormányzati bizottság jóvoltából a tolerancia nemzetközi napjára emlékeztek. A bizottság (Dragana Grbić, Kalina Rajović, Brane Manigoda, Dragica Okolišan és V...

A bizottság Vlado Kovačević községi elnökkel

Begaszentgyörgy községben a nemek egyenjogúságával foglalkozó önkormányzati bizottság jóvoltából a tolerancia nemzetközi napjára emlékeztek. A bizottság (Dragana Grbić, Kalina Rajović, Brane Manigoda, Dragica Okolišan és Vesna Sladojević) kétoldalas röpiratot is készített a témáról. Hogy miért fontos a tolerancia, és miért kell róla nyilvánosan is, legalább egy évben egyszer megemlékezni, arról a nyilatkozatban a következő áll: Férfiként és/vagy nőként jövünk a világra, beleszületünk egy családba, nemzetbe, hagyományba, kultúrába. A társadalom hatására újabb elemekkel bővül, változik identitásunk. Ez lehet politikai meggyőződés, vallási hovatartozás, életmód, világnézet stb. Így leszünk és válunk -- egymás mellett -- azonosakká, hasonlókká, esetleg különbözőkké, eltérőkké. Másságunk nem jelenti egyéni/kollektív mivoltunk többletét vagy hátrányát, alacsonyabbrendűségét sem. A másság valakihez, valamihez viszonyítva sem több, sem kevesebb, csupán eltérő, más.
Sokan ismeret- és neveléshiány, illetve tudatlanság(uk) következtében, nem értik, nem tudják elviselni, megtűrni a különbözőséget és ennek jelenlétében a veszélyeztetettség érzete keríti hatalmába őket, amely később idegenkedést, haragot, türelmetlenséget, gyűlöletet, sőt agresszív magatartást is kiválthat bennük. A történelem számos példával szolgált és mutat rá (sajnos, napjainkban is) erre. A jövőbeni negatív példák elkerülése, illetve ezek minimálisra való csökkentése érdekében -- a globalizáció, valamint a tér és az emberek közötti távolságok modern tömegközlekedéssel és világhálón történő legyőzése korszakában -- számos egyén, csoport, állam, nemzetközi szervezet mutat rá és szorgalmazza a toleráns magatartásforma elsajátításának és alkalmazásának szükségességét és nélkülözhetetlenségét.
A türelmes egymás mellett élés nem jelenti szükségszerűen valamennyi másság összes változatának a bálványozását, illetve kötelezőségét, csupán létezésének elfogadását és tiszteletben tartását. Ez azt jelenti, hogy a toleranciát tanulni és gyakorolni kell. Senki sem születik ennek ismeretével, ugyanakkor egy kis jó szándékkal bárki, minden értelmes lény megtanulhatja. Ezért fontos a toleranciatudat elültetése, ösztönzése és nevelése.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..