home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Nyelvünk és nemzeti múltunk jeles őrzőinek, jövőnk építőinek ünnepi méltatása
Martinek Imre
2023.12.18.
LXXVIII. évf. 50. szám
Nyelvünk és nemzeti múltunk jeles őrzőinek, jövőnk építőinek ünnepi méltatása

Életképek a Magyar Örökség 107. díjátadó ünnepségéről

„Hogy magyarok maradjunk az európai emberi közösség építésében, ahhoz a magyarságtudat egyik legfontosabb elemét, a nyelvet, nemzeti kultúránkat és egyéni műveltségünket tükröző szép, tiszta beszédünket őriznünk és folyamatosan gondoznunk kell. Fontos az, amit mondunk, de nem kevésbé fontos az is, ahogyan mondjuk.”

(Részlet dr. Klinghammer István, a Magyar Örökség díj bírálóbizottsága elnökének köszöntőjéből)

Jelen esztendő decemberének 16. napján tartották meg Budapest IX. kerületében, a Ráday Ház dísztermében az idei 4., illetve a rangos elismerés létrehívásának évétől (1995) számított, sorrendben 107. alkalommal a Magyar Örökség díjátadó ünnepségét.

Ez a díj, mely egyúttal a nemzeti összetartozás érzését is erősíti, a világ magyarságának szellemi becsületrendje. A polgárok szabad akaratából létrejött Magyar Örökség és Európa Egyesület civil intézmény — melynek feladata a magyar értékek felmutatása a jelen számára és megőrzése az utókornak — ezzel a kitüntetéssel több mint negyedszázada a magyarság erkölcsi és szellemi teljesítményét ismeri el.

A legutóbbi díjkiosztón az alábbi személyekre és institúciókra vonatkozó laudációkat hallhattuk: a Magyar Nemzeti Levéltár; a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház nemzetszolgálata; a 80 éves balatonszárszói Magyar Élet református konferencia szellemi hagyománya; L. Kecskés András és együttesének művészete; a Magyar Kardvívó Iskola hagyománya; a Kassai Kazinczy Napok, valamint Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének az erdélyi magyarságért és a református egyházért végzett szolgálata.

A kemény két órába sűrített gála nyitányát a Nemzeti ima hozta, a záróakkordokat pedig a Szózat. Az alkalmi orkesztrációs köretet L. Kecskés András és együttese biztosította, illetve ez utóbbi díjazott egyik laudátora, Petrás Mária népdalénekes készített alkalmi hangszeres-énekhangos köszöntőt.

A Magyar Örökség és Európa Egyesület, valamint a Magyar Örökség díj fő támogatója az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság, kiemelt támogatói pedig Schmitt Pál, Magyarország korábbi köztársasági elnöke, valamint Vincze László és Fiai Papírmerítő Műhely voltak. A jövő évre tervezett első, összesített sorrendben 108. díjátadó ünnepség kijelölt dátuma 2024. március 23-a lett.  

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..