Nyelv, múlt, hit

Nyelv, múlt, hit

Csókán, a Szentháromság katolikus templom kertjében a helybeli II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezésében felavatták a névadó nagyságos fejedelem szobrát.

Az alkotást tölgyfából készítették az oromhegyesi fafaragó táborban a Falvak Kultúrájáért Alapítvány berkeiben működő Dunai Nemzetközi Alkotókör mesterei: Erdélyi István (Oromhegyes), Törő György (Szekszárd), Szemcsuk István (Bonyhád), Baksity Norbert és Szalay Norbert (Nagyatád).

Sziveri Szabolcs, a II. Rákóczi Ferenc MME elnöke egyedülállónak tartja a kezdeményezést:

— Mi ezen a módon is emléket szeretnénk állítani egyesületünk és férfikórusunk névadójának, az esemény üzenete azonban elsősorban az összefogás fontossága. Csókának és az itt élőknek ugyanannyi közük van II. Rákóczi Ferenchez, mint a többi magyar településnek vagy az egyetemes magyarság bármely tagjának, hiszen a nagyságos fejedelem a magyar történelem egyik kiemelkedő alakja volt.

A szobor ünnepélyes leleplezése után az egybegyűltekhez elsőként Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára szólt, és hangsúlyozta, hogy a magyarság megmaradásának három feltétele: a nyelv, a múlt és a hit. Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumi elnöke a Kárpát-medencei kapcsolatok építésének jelentőségéről beszélt, Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke pedig arra mutatott rá, hogy a katolikus magyaroknak kötelességük lenne felvetni II. Rákóczi Ferenc szentté avatásának témáját, és feltette a kérdést, hogy miért nem nemzeti ünnep a Rákóczi-szabadságharc kitörésének napja.

A koszorúk elhelyezése után a Szlovéniából érkező, de korábban Chicagóban élő Göncz Mihály László a menekültek zászlaját adta át a csókaiaknak, majd a rendezvény hálaadó szentmisével folytatódott, amelyet Hajdú Sándor csókai plébános celebrált.

A szoboravatón és a Művelődési Házban megtartott programban közreműködött Fésűs Mária újvidéki előadóművész, Szilágyi Orsolya tárogatóművész, a püspökladányi Kossuth Olvasókör Népdalköre, a sárrétudvari Kézenfogva Testvéreinkkel Alapítvány népdalos csoportja, a pálházi Huták Virágai Népdalkör és a csókai Rákóczi Férfikórus.

A támogatók közül meg kell említeni a Nemzeti Kulturális Alapot, a Rákóczi Szövetséget, a Kézenfogva Testvéreinkkel Alapítványt, a Falvak Kultúrájáért Alapítványt, Csóka község önkormányzatát és helyi közösségét, a csókai Művelődési és Oktatási Központot, valamint a csókai és az egyházaskéri vadászegyesületet. 

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Nyelv, múlt, hit
Bánáti Újság
Nyelv, múlt, hit
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.08.03.
  • LXXV. évfolyam 31. szám
Facebook

Támogatóink