home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Nyáron sem árt csiszolni a nyelvtudást
Kónya-Kovács Otília
2024.07.04.
LXXIX. évf. 27. szám
Nyáron sem árt csiszolni a nyelvtudást

Tizenegyedik alkalommal népesedett be a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola, hogy a nyári szünidőben megkezdődjön a német nyelvi tábor, melyet a tanintézmény két német szakos tanárnője, Lóczi Valéria és Koppi Juhász Gabriella szervezett.

— 27 gyerek jelentkezett és jött el a táborba. Vannak helybeli diákok, de érkeztek Torontálvásárhelyről és Nagybecskerekről is. Négynaposra terveztük a foglalkozást. Az első napon a játékok mellett kreatív műhelymunkákat is szerveztünk, amikor a diákok plakátokat készítettek különféle témákkal, mint a nyári szünidő, szórakozás, nyaralás. A második napon ellátogattunk Écskára és Rezsőházára, ezen a településen éltek ugyanis legtömegesebben a II. világháborúig a Duna menti svábok, és megnéztük az ottani házakat, melyek még megmaradtak ebből a korból. Köszönetet mondanék Buheker Ervin úrnak, aki elkísért bennünket, ő a Becskereki Német Egyesület tagja, és német nyelven mondta el a diákoknak ezeknek az embereknek a történetét. Megnéztük az écskai kastélyt is, majd a következő napon Adára kirándultunk. Végül a zárónapon filmnézéssel töltöttük az időt — hallottuk az oktatóktól, akik azt is elmondták, a tábor sokban különbözik az iskolától, más a hangulata, mint az ottani óráknak. Annak is örülnek, ha ez alatt a néhány nap alatt tíz mondatot tanulnak meg, de azokat később sem felejtik el, és alkalmazni is tudják. A műhelymunkákból pedig a modern technológia eszközeit sem hagyják ki.   

* A faluból sokan Németországban dolgoznak. Mennyire érződik a fiatalokon, hogy amikor hazajönnek a kis barátok vagy rokonok, akkor egy kicsit gyakorolják a nyelvet?

— Előfordul, hogy elmesélik, hazajött valakijük Németországból, és németül beszélgettek vele. Azt hiszem, ezeket az alkalmakat nem nevezhetjük igazi beszélgetésnek, de ha néhány mondatot váltottak német nyelven, már az is haladás.

* Tudjuk, hogy a német nyelv nehéz, a gyerekek pedig az angolt is tanulják mellette az iskolában. Okoz ez gondot számukra?

Az ötödikeseknek igen, mert az angolt az első osztálytól kezdve tanulják, és kezdetben sokszor előfordul, hogy összekeverik a két nyelvet, de később, akár már hatodikban ez nem olyan gyakori. Látszik, hogy az angol nyelvnek nagyobb hatása van rájuk, és németórán is előfordul, hogy valamit angolul mondanak.     

A diákok élvezték a német nyelvi tábort. Többen közülük visszatérők, de szép számban voltak, akik először vállalták be ezt a rendezvényt. Mindannyiuknak fontos volt a szórakozás, a barátkozás és a tanulás is.

Antal Dávid másodszor jött el, és most is nagyon jól érezte magát. Bakator János Gábriel is másodszor volt a német nyelvi táborban, és mint mondta, tizenhárom új barátra tett szert. Juhász Béla szerint, aki harmadik éve vesz részt a tábor munkájában, minden évben elég érdekes dolgokat tanultak, sokat foglalkoztak velük a tanárok, és voltak új programok is, melyek meglepetést tudtak okozni. Természetesen a tanulás mellett ő is sokat barátkozott. Az egyik táborozó elmondta, neki van lehetősége a nyelv gyakorlására, hiszen édesapjával és dédnagyapjával beszélgetve szokta csiszolni a németnyelv-tudását, aminek az az eredménye, hogy e tantárgyból sorakoznak az ötösök.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..