home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nyáron is várják a gyerekeket az óvodában
Zséli Ágnes
2022.06.27.
LXXVII. évf. 25. szám
Nyáron is várják a gyerekeket az óvodában

Az idén mintegy 50-nel több gyermeket várnak a nyári időszakban a törökbecsei Pava Sudarski Iskoláskor Előtti Intézménybe. A nyári ügyeletet június 27-étől szeptember 1-jéig Törökbecsén, valamint Beodrán szervezik meg — tudtuk meg Dragan Miloradović óvodaigazgatótól.

Ügyeletet három épületben szerveznek, pontosabban a törökbecsei Pillangó, a Poletarac, valamint a beodrai Jovanka Dobrosavljev Mica nevű óvodában — hallottuk az illetékestől, aki az iratkozás befejezéséről is beszélt.

— A tapasztalatok azt mutatják, hogy évről évre nő a szolgáltatás iránti érdeklődés, mivel a munkaviszonyban lévő szülők többsége a bébiszitter vagy a nagyszülők helyett inkább az óvodát választja, ahol a kicsikkel szakképzett nevelők foglalkoznak. Itt jegyezném meg azt, hogy a gyerekek személyiségfejlődésében rendkívül jelentős és fontos a közösség, illetve a szakszerű foglalkozás. Itt az ovisok közösségben vannak, új ismereteket szerezhetnek, sőt életkorhoz szabott kreatív munkában vehetnek részt. Míg tavaly nyáron két épületben mintegy 90 gyermekkel foglalkoztunk, az idén jóval többen lesznek, pontosabban 141-en. Ebből 19 gyereket Beodrán és 122-t Törökbecsén várunk. Reggel 5.30-tól fogadjuk a kicsiket, akik délután 4.30-ig tartózkodhatnak az intézményünkben. A szolgáltatás díja nem változott, kortól függően 2500 és 4300 dinár között mozog. Ez magában foglalja a reggelit, az ebédet és a két uzsonnát is. A melegételt a központi, azaz a Pillangó óvoda konyhájában készítjük el, ahonnan az ebédet az alkalmazottunk Beodrára is elszállítja. A szülők gyerekeiket bármikor beírathatják a nyári foglalkozásra, tehát ha valaki, mondjuk, július közepétől szeretné intézményünkbe járatni a csemetét, azt akkortól is megteheti, vagyis senkit sem kötelezünk arra, hogy a szolgáltatást megszakítás nélkül, mintegy két és fél hónapig igényelje. Egyébként ebben a munkaévben nyolc épületben összesen 578 gyerekkel foglalkoztunk, akik közül 37-en magyar csoportba jártak. Közülük 170-en az ősztől iskolába indulnak. Törökbecsén 13, míg Beodrán 5 magyar elsős lesz. Az óvodába a szülők a gyermekeiket elektronikus úton április 1-jétől 30-áig írathatták be. Előtte a Magyar Nemzeti Tanács oktatási programjait tartalmazó Vackor tájékoztató füzeteket is kézbesítettük, mindenkit arra ösztönözve, hogy gyermeke anyanyelvű óvodai csoportba, iskolába járjon. Mindannyiunk örömére szeptember 1-jétől jóval több gyerek lesz, pontosabban a tavalyi 27 csoport helyett a több mint 600 kicsivel 29 csoportban foglalkozunk majd. Míg tavaly Törökbecsén és Beodrán 37-en jártak magyar csoportba, szeptember 1-jétől 1-gyel többen, 38-an lesznek. Újdonság az is, hogy a törökbecsei két magyar nyelvű csoport egyikét a Poletarac épületből a központi Pillangó óvodába költöztetjük át, így külön az iskolai előkészítős és a vegyes csoporttal két nevelő két váltásban foglalkozik majd. Visszatérve a nyári ügyeletre, az intézményünknek 65 foglalkoztatottja van, közülük 33 nevelő, akik a nyár folyamán külön váltásban dolgoznak, így felkészülten és örömmel várják a kicsiket.

Az óvodaigazgató kiemelte, a nyári napköziben a gyerekeket egyévestől hat és fél éves korig fogadják.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..