home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nyári oratóriumok: Muzslyán, Erzsébetlakon
Kónya-Kovács Otília
2019.07.07.
LXXIV. évf. 27. szám
Nyári oratóriumok: Muzslyán, Erzsébetlakon

Az idén is két településen rendezték meg az oratóriumokat, Muzslyán már június 29-én benépesedett a plébániaudvar, és tíz napon keresztül tartott a gyerekekkel történő foglalkozás, játék, szórakozás.

Erzsébetlakon azt követően három napos volt az oratórium, utána pedig a két település oratoristáit egy jutalomkirándulásra vitte a fő szervező, Kalapis Sztoján atya, plébános, mégpedig Adára, ahol egy teljes napot töltöttek az üdültető központban, gondtalanul úszkálva, lubickolva.


A szerző felvételei

Mivel Muzslyán évente többször is szerveznek összejövetelt, oratóriumot a gyerekeknek, jól fel vannak szerelve a különféle játékalkalmatosságokkal, a trotinétokért már nem kell „közelharcot” vívni, van belőlük elegendő, de gólyalábakból sincs hiány.

Az oratóriumokban hasznos tudnivalókkal is ismerkednek a gyerekek, az idén Szávió Szent Domonkos életét dolgozták fel, megismerkedtek az életével, sok jó példát mesélt nekik Sztoján atya, aki elmesélte, hogy Don Bosco oratóriumában nevelkedett, és ott csak a jóval találkozott. Hogy minél hathatósabb legyen egy-egy komoly történet átadása, az idősebbek jelenetek által adták át az üzenni valót.

Az oratóriumban 25-en voltak az animátorok, akik Sztoján atya segítői, akik minden pillanatban foglalkoztak a csoport tagjaival, a fiatalabbakkal. A gyerekek száma 100 és 130 között ingadozott, hiszen sokan mentek nyaralni, nagyszülőkhöz vidére.

Délelőttönként zajlottak a különféle műhelyek, ahol a gyerekek karkötőket készíthettek, vagy kisebb-nagyobb bolyhokat fabrikálhattak, de megismerkedtek a kvíling technikával is, a nagyobbak pedig a pirográf segítségével alkottak.

A nagyjátékokra minden délután volt alkalom, amelynek részben közösségformáló ereje van, összekovácsolja az oratoristák apraját-nagyját. Természetesen ebben az oratóriumban is voltak olyan gyerekek, akik imádnak focizni, így a fiúk-lányok sokszor rúgták a bőrt, mert ebben találták meg az örömüket. A kedvenc időtöltésre, a vizes "foglalkozásra" is sor került, a melegben még jól is jött a vizeskedés, amikor különféle szórakozási módot kitaláltak, csakhogy minél jobban szórakozzanak. Summa summárum: igazi felfrissülésnek számított az idei táborban a vizes nap.

A muzslyai oratoristák a határban levő Pony farmra is elzarándokoltak, ahova gyalog mentek, de megérte, mert ott különféle játékokban, játékalkalmatosságokban volt részük, ugyanakkor a szelíd állatok meg csak úgy repestek a gyerekek simogatásáért.

Erzsébetlakon is a muzslyai animátorok foglalkoztak a gyerekekkel, a katekézis során ugyancsak Szávió Szent Domonkos életéből merítettek példákat, a gyerekek sokat kézműveskedtek, játszottak, barátkoztak, asztali focira is volt alkalom, de náluk sem maradhatott el a vizes játékok sokasága.

Az idei oratóriumot a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége is támogatta, így könnyen megoldották a mintegy 90 gyermek jutalomkirándulását, hiszen a belépők díját a támogatásból fedezték.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..