home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nyári munkálatok az iskolákban
Tóth Lívia
2014.07.30.
LXIX. évf. 31. szám
Nyári munkálatok az iskolákban

A zentai általános iskolákban mintegy kétszáz elsős kisdiák kezdi meg a következő tanévet. Sajnos ebből a Tisza-parti községből is sok család költözött el, ami csökkenti a tagozatok létszámát. A November 11-e Általános Iskolából például tizenhét gyermek távozott az elmúlt iskolaévben, mert a szüleik külföldön vállaltak munkát.

A fogyatkozó diákszám ellenére az önkormányzat igyekszik minél többet tenni azért, hogy a gyerekek korszerű oktatási intézményekben, a kor követelményeinek megfelelő körülmények között tanulhassanak. A zentai Emlékiskolában például a nyári szünidőben megújulnak a mosdók. A munkálatokat és a nemrégiben beszerelt térfigyelő rendszert Sárosi Gabriella igazgató, valamint Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja kíséretében megtekintette Ceglédi Rudolf polgármester is.  

— Pályázati és saját eszközökből az idén három iskolában, a zentai Gimnáziumban, a Thurzó Lajos Általános Iskolában és az Emlékiskolában sikerült beindítani a kamerás megfigyelést. A beruházás összértéke 1,6 millió dinár, felét az önkormányzat, felét a tartomány fedezte. Az Emlékiskolában az elavult vizesblokkok felújítása több mint egymillió dinárba kerül, ezt a pénzt teljes egészében mi teremtettük elő —hangsúlyozta a község elnöke. — Nemrégiben a gimnáziumnak vásároltunk egy kombit, hogy megkönnyítsük a diákoknak és a tanulóknak a versenyeken való részvételt. A másik nagy programunk, a nyílászárók cseréje az energiatakarékosság jegyében folyik. Tudni kell, hogy az önkormányzat évente hatalmas összeget, 45 millió dinárt költ az intézmények fűtésszámláinak fedezésére.

A múlt évben a Tóparti Óvoda, az idén a felsőhegyi általános iskola és az Ohrid utcai óvoda kapott új ajtókat és ablakokat, de bízom benne, hogy ebben az esztendőben még egy objektumon sikerül elvégezni ezt a munkálatot.  

Nagy gondot okoz a tornyosi iskola és óvoda fűtése, ezt most próbáljuk megoldani. Fűtőolajat használnak, amely évente 3-3,5 millió dinárba kerül. Egy sokkal gazdaságosabb fűtési rendszer kiépítésére tervezünk pályázni a tartományi energetikai titkárságnál. A beruházás értéke meghaladja ugyan a 3 millió dinárt, de ha megvalósul, az üzemeltetése évi 1 millió dinárból megoldható.

Kormányos Katona Gyöngyi megjegyezte, hogy szinte minden iskolában szükség van a vizesblokk felújítására és a nyílászárók cseréjére. Az utóbbit elsősorban a környezetvédelmi alapból próbálják fedezni, de folyamatosan keresnek más forrásokat és lehetőségeket is.  

Nagyon fontos az oktatási intézmények felszereltségének korszerűsítése is, hiszen a XXI. században, amikor a gyermekek a számítógépek előtt nőnek fel, a tanárok sem hagyatkozhatnak pusztán a táblára és a krétára. 

Újságírói kérdésre az oktatási tanácsos elmondta, augusztus 15-e után derül ki, hogy a szerbiai oktatási minisztérium jóváhagyja-e még egy magyar nyelvű általános tagozat megnyitását a Zentai Gimnáziumban. Harminc-harminc tanuló már beiratkozott az általános, illetve a társadalmi tagozatra, de a kérelmük átadása után még húszan reménykednek a kedvező döntésben.

Sárosi Gabriella igazgató megerősítette, hogy nagyobb viharban, esőzésben a 30-40 éves ajtókon és ablakokon befolyik a víz, és a fűtési költségek is nagyobbak. Az Emlékiskolában beüzemelt hét kamera kapcsán kiemelte, így szeretnék megelőzni a lopásokat. Mivel az udvar egy részét már videokamerákkal figyeljük, a jövőben a kerékpárok is biztonságban lesznek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..