home 2024. július 02., Ottó napja
Online előfizetés
Nyári hangulat a lakásban
Szakáll Laura
2024.06.30.
LXXIX. évf. 26. szám
Nyári hangulat a lakásban

A tavaszi pasztellárnyalatok júniusban már az öltözködésben is lecserélődnek, helyüket az élénk, vibráló színek, a virágminták és a gyümölcsmotívumok veszik át, melyek kiválóan kombinálhatóak a fehérrel és a bézzsel. Így van ez a lakberendezésben is. Az évszakváltás kiváló alkalom arra, hogy felfrissítsük környezetünket.

Nincs szükség nagyobb beruházásra, néhány új párnahuzat, terítő vagy egy asztaldísz is kellemes hangulatot varázsol. A konyhában és az étkezőben pedig elegendő néhány használati eszköz lecserélése. Sok dísz házilag is elkészíthető. Az internet pedig bármikor a segítségünkre lehet.

Levendula minden mennyiségben

Júniusban virágzik a levendula. Az illóolajokban gazdag növény friss illatot visz az otthonunkba, emellett egy csokor lila virág kellemes látványt nyújt. A növényt érdemes kiszárítani, így sokkal tartósabb lesz, hónapokig díszítheti a lakásunkat. Levendula nem csak a vázába kerülhet, ajtódíszt is készíthetünk, de a polcról vagy más tárgyról lelógatva is jól mutat. Egy egyszerű, rusztikus, fehér gyertyát is bevonhatunk szárított virágokkal. A levendula egyébként nagyon divatos, a lilás-kékes árnyalatát sokan az otthonukba is becsempészik. Egy-egy lila párnahuzat máris felöltözteti a nappalit, de a növénymotívum is gyakran megjelenik a lakástextíliákon, bögréken, tálcákon, más használati tárgyakon. Akik dekupázsolnak, szívesen nyúlnak a levendulához a nyári időszakban.

Vibrálófukszia

Sokak számára a ciklámen és a fuksziaszínek szimbolizálják a nyarat. Ez az árnyalat az öltözködésben és a sminkben is megjelenhet, de a körmökön is jól mutat a forróságban. Ez a szín a lakásba is nyarat csempész. Ahogy a levendula, a fukszia is jól kombinálható natúr árnyalatokkal, a fehérrel kiváló kontrasztot alkot. Akár a sötétítő függönyünk is lehet ilyen árnyalatú, de terítőből, tányéralátétből is választhatunk ilyen élénk színűt a nyárra.

Matrózstílus

A matrózminta egyenlő a nyárral. Erről mindenki a forróságra és a tengerpartra asszociál. A kék és fehér, valamint a fekete és fehér csíkos pólók, blúzok igazi nyári kedvencek. Ezt a nappaliban vagy a ház más részein is alkalmazhatjuk. A hálószobában például nincs is szükség egyébre, mint egy csíkos ágyhuzatra, és máris kész a nyári stílus.

Vibrálókék és élénkzöld

A kék is közkedvelt nyári szín. Egy ilyen takaró vagy díszpárna is elegendő a nappaliba. Más színekkel is kombinálható. A konyhában is alkalmazható. A zöld is illik az évaszkhoz. Míg tavasszal a halványabb, pasztellesebb, ősszel és télen a sötétebb fenyő- és méregzöld hódít, ilyenkor inkább az élettel teli fűzöld javasolt.

Limoncello

A limoncello, azaz az olasz citromlikőr igazi nyári különlegesség. A citrommintás függönyök, terítők és egyéb textíliák pedig elbűvölőek. Egy gyümölcsmotívumos párna néhány egyszínű, zöld és sárga huzattal eleganciát és nyári hangulatot sugall. Ahogy a többi szín, úgy a sárga is megjelenhet a kiegészítőkön, tányérokon, bögréken. Más gyümölcsminták is népszerűek ebben az időszakban.

Ajtódíszek, lakásdekorok

Ősszel és télen, illetve a húsvéti-tavaszi időszakban rendkívül népszerűek a kopogtatók. Ezekről nyáron sem kell lemondanunk, hiszen az évszakhoz illő színekkel, motívumokkal díszített dekorációs elem nyáron is jól mutat. Ilyen díszt vásárolhatunk is, de ha van némi kézügyességünk, magunk is elkészíthetjük. Szárított virágokat is használhatunk, például sóvirágot vagy levendulát, de ha tartósabb, az esőnek is ellenálló koszorút szeretnénk, vásárolhatunk hozzá művirágot. Dolgozhatunk fával, madzaggal, de tengerészhangulatú ajtódíszt is alkothatunk a fekete, a fehér és a kék szín felhasználásával. Ha az egyszerűbb megoldásokat kedveljük, néhány rétegelt lemezt (sperlemezt) összefűzhetünk egy natúr madzaggal, ezeket nyári színekkel festhetjük le, feliratokkal is díszíthetjük, kagylókkal egészíthetjük ki. A kagyló egyébként nem csak a bejárati ajtón nyújt kellemes látványt, a lakásba is készíthetünk belőle dekorációt. A nyár végéhez közeledve pedig az élénkkék és a levendula akár napraforgószínekkel, rozsdavörössel is helyettesíthető. Könnyedén feldobhatjuk a falakat is, nincs is szükség egyébre, csak néhány deszkadarabra vagy cserépre meg némi kreativitásra. Az interneten is gazdag ötlettárból válogathatunk, és már kész is a nyári falikép. Ha nem megy a festés, néhány szalvétára és dekupázsragasztóra, valamint ecsetre lesz szükségünk, és dekupázs technikával is elkészíthetjük a díszt. Az egyszerű, sima felületre nem nehéz felvinni az ilyen mintát, így azok is megpróbálhatják, akik korábban nem alkalmazták ezt az eljárást. Ez a technika kiváló megoldás azok számára is, akik fontosnak tartják az újrahasznosítást.

A konzervdobozoknak könnyű új funkciót adni. Az alapos tisztítás és zsírtalanítás után átkenjük alapozófestékkel, majd szalvétatechnikával kidíszítjük. Ezekből az üzletekben és az interneten is hatalmas a választék. Vannak külön ehhez a módszerhez készült darabok is. Az újrahasznosított dobozokat kültéri vázának is használhatjuk, szárított virágot vagy friss csokrot is tehetünk beléjük, de akár a konyhában is jól mutat egy nyári motívumokkal ékesített fakanáltartó.

A textil is nagyon sokoldalú anyag. Vásárolhatunk előre elkészített textildíszeket az üzletekben vagy a nyári kézművesvásárokon, de az egyszerűbb formák házilag is kivitelezhetőek. A tengericsillag-, sirály-, polip- és halformák is illenek az évszakhoz, de az egyszerű szívforma is jól alkalmazható önmagában vagy kompozíciók kiegészítéseként.

Ne feledkezzünk meg a teraszról sem!

Nyáron sok időt töltünk a szabadban. Ilyenkor főleg a kora reggeli, esti órákban gyakran használjuk a teraszt étkezéshez, kávézáshoz. A szabadtéri asztalt is érdemes nyári hangulatba hozni. Elegendő egy kis terítő vagy néhány nyárias hangulatú tányéralátét, de befőttesüvegek felhasználásával mécsestartót is készíthetünk. Az üveget szárított virággal, kagylóval, művirággal vagy egyszerű kötözőanyaggal is dekorálhatjuk.

A fények nyáron is fontosak. Azok, akiknek kertjük is van, szerencsésebbek, hiszen a nyíló virágoknál, burjánzó növényeknél semmi sem szebb, de a hangulat fokozható például szolárlámpákkal, melyek környezetbarát megoldást nyújtanak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..