home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nyári egyetem az európai kisebbségvédelemről
Kartali Róbert
2020.05.14.
LXXV. évf. 20. szám
Nyári egyetem az európai kisebbségvédelemről

A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet 2020-ban immár kilencedik alkalommal rendezi meg a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetemet. A program célja, hogy felkutassa azokat a joghallgatókat, doktoranduszokat, kezdő jogászokat, akik kellően elhivatottak a téma iránt, jövőbeli szakmai tevékenységük során érdemben kívánnak foglalkozni a külhoni magyarok jog- és érdeksérelmeivel.

Tekintettel a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre, a szervezők módosítottak a jelentkezési határidőn, a rendezvény időpontján, valamint a lebonyolítás módját is megváltoztatták, így az idén rendhagyó módon online formában valósul meg a rendezvény.


Csóti György

Tematikájában a nyári egyetem a kisebbségvédelem nemzetközi és uniós jogi vetületeire, a nyelvhasználat és az oktatási jogok kiterjesztésének kérdéskörére, valamint a kisebbségek politikai képviseletének témakörére fókuszál. Szervezői olyan jogászokat, politológusokat, szociológusokat és politikusokat kértek fel előadóknak, akik a terület elismert szakértői, és széles körű tapasztalattal, tudományos háttérrel bírnak. A képzés elméleti és gyakorlati jellegű oktatási modulokat is tartalmaz, külön figyelmet fordítva a jogkiterjesztésre és a jogtudatosságra. A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet a nyári egyetem által egy olyan szakmai műhelyt kíván létrehozni a hallgatóknak, ahol lehetőségük nyílik az egymással, valamint az oktatókkal való párbeszédre, tapasztalatcserére, emellett elmélyíthetik a nemzetközi, valamint az uniós kisebbségvédelemre vonatkozó ismereteiket. Az előadásokon kívül kiscsoportos online foglalkozásokat és konzultációkat, mentorálást is tartanak. A nyári egyetem részleteiről, jelentkezési feltételeiről Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója nyilatkozott lapunknak.

* Mely célok fogalmazódnak meg évről évre a program kapcsán?

— Abból indulunk ki, hogy elősegítsük és minél hatékonyabbá tegyük az elcsatolt területeken élő nemzettársaink jogvédelmét általánosságban, de különösen olyan esetekben, amikor magyarságuk vagy vélhetően magyarságuk miatt éri őket jogsérelem. Fő célunk, hogy a magyar emberek teljes jogbiztonságban legyenek szülőföldjükön, éljenek bárhol a Kárpát-medencében. Minden részletkérdést ennek vetünk alá.

* Az idén, alkalmazkodva a körülményekhez, rendhagyó módon, online formában lesz megszervezve a nyári egyetem. Hogyan kivitelezhető ez, milyen előnyei és hátrányai lehetnek ennek a gyakorlatban?

— Olyan lesz ez, mint ami már csaknem két hónapja kialakult itt, a Kárpát-medence országaiban mindenhol, otthon, a családi lakás négy fala között: a laptop vagy a tablet képernyője előtt ülve dolgozunk és tanulunk. Az előadók élő online formában tartják meg előadásaikat, a rendszerbe minden hallgatót bekapcsolunk, lehet kérdezni, válaszolni. Videokonferencia-rendszerben dolgozunk majd. Ez lehetővé teszi, hogy az idén is legyenek szimulációs tréningek és csoportos műhelymunka vagy akár vetélkedő. Az online nyári egyetem azzal az előnnyel jár, hogy nem kell utazni, idegen helyen aludni, hanem mindenki otthon, a megszokott környezetben tanulhat. Hátrányaként felhozható, hogy elmarad a személyes találkozás, a közvetlen kapcsolat, és nem lesznek városnéző kirándulások. Képernyőn látjuk, halljuk majd egymást, tanulás vonatkozásában nem maradunk le semmiről, és akár ezen az úton is épülhetnek baráti vagy szakmai kapcsolatok a hallgatók között.

* A Kisebbségi Jogvédő Intézet által szervezett nyári egyetemeken az előző években jellemzően neves szakértők beszéltek. Lehet-e már tudni, hogy az idén kik lesznek az előadók?

— A teljesség igénye nélkül néhány név: Varga Zs. András alkotmánybíró, tanszékvezető egyetemi tanár, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Bándi Gyula ombudsmanhelyettes, tanszékvezető egyetemi tanár, Manzinger Krisztián egyetemi adjunktus, diplomata, Vizi Balázs tanszékvezető egyetemi docens.

* Kik és meddig jelentkezhetnek a nyári egyetemre, illetve milyen feltételeknek kell megfelelniük?

— Egyetemi joghallgatók, doktoranduszok, kezdő jogászok és ügyvédek, valamint civil jogvédők jelentkezését várjuk, akik az egész magyar nemzet sorsa iránt kellően elhivatottak, és a jövőbeli szakmai tevékenységük során érdemben kívánnak foglalkozni a külhoni magyarok jog- és érdeksérelmeivel, de indokolt esetben más tudományterületek hallgatóinak is lehetővé tesszük a részvételt. A korhatár: 20—35 év. A jelentkezéshez le kell tölteni a Kisebbségi Jogvédő Intézet honlapjáról a regisztrációs ívet, mellékelni kell egy magyar nyelvű, fényképes szakmai önéletrajzot és egy motivációs levelet, továbbá szükséges még a hallgatói jogviszony igazolása, illetve végzett jelentkezők esetén a diploma másolata. A pályázati anyagot az npkikjinyariegyetem@gmail.com e-mail-címre kell elküldeni. Egyébként minden feltétel és egyéb fontos információ megtalálható a www.kji.hu honlapunkon. A jelentkezési határidő 2020. május 31-e. A beérkezett pályázatokat ezután elbíráljuk, és a hiánytalan anyagot benyújtókkal a nyári egyetemet szervező intézetek munkatársai Skype vagy más videobeszélgetésre alkalmas program segítségével, előre egyeztetett időpontban, egy rövid interjút készítenek. Ennek célja a pályázók szakmai felkészültségének felmérése. Az interjúkat várhatóan június 10-e és 15-e között bonyolítjuk le. Ezután választjuk ki a nyári egyetemre felvett résztvevőket. A pályázókat előreláthatólag június 20-án értesítjük.

* Mikor rendezik meg a nyári egyetemet, és van-e részvétel díj?

— Augusztus 3-a és 7-e között, részvételi díj pedig nincs.

* A Kisebbségi Jogvédő Intézet a megalakulása, tehát 2012 óta küzd a külhoni magyarok jogvédelméért, ez idő alatt több mint ezer esetben nyújtott segítséget. Vannak-e a vajdasági ügyek tekintetében arra vonatkozó adatok, hogy milyen esetekben fordultak segítségért az intézethez?

— Nyelvhasználati jogok sérelme, restitúciós ügyekben tapasztalt, nemzeti hovatartozás miatti diszkrimináció, anyanyelvhasználat miatti testi sértés, a nemzetiségi arányok erőszakos megváltoztatása (betelepítések).

* Ha valakit a magyarsága miatt sérelem ér, akkor számíthat a Kisebbségi Jogvédő Intézet ingyenes jogi képviseletére, segítségére? Hogyan léphet önökkel kapcsolatba?

— Az előbb említett www.kji.hu honlapunkon minden elérhetőségünk megtalálható. Személyes ügyfélfogadással, telefonon és interneten rendelkezésre állnak partnerirodáink Szabadkán, Óbecsén, Nagybecskereken és Újvidéken. Ezen túlmenően közvetlenül a budapesti irodánkhoz is lehet fordulni, szintén a honlapon megadott elérhetőségek által.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..