home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Nyaralni – miből, hogyan?
VARJÚ Sára, TÓTH Tibor
2013.07.10.
LXVIII. évf. 28. szám
Nyaralni – miből, hogyan?

A nyár a nyaralás évszaka. Az egész évi munka után mindenkire ráférne néhány hetes kikapcsolódás, amikor megszokott környezetétől távol, a mindennapi gondoktól megszabadulva átadhatja magát a pihenés örömeinek. Ki ne álmodozna pálmafákról, égszínkék égről, hűs tengervízről, szikrázó, simogató napsugárról?

Mai világunkban sajnos egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a nyaralás „luxus”-át, hiszen a legtöbben máról holnapra élnek, így az üdülésről csak álmodozhatnak.
A YUTA Turisztkai Ügynökségek Nemzeti Egyesületének adatai szerint ebben az évben mintegy 800 ezer szerbiai lakos döntött tengerparti nyaralás mellett. Közülük 200 ezren saját szervezésben, a többiek pedig turistairoda közbenjárásával utazik. A legkeresettebb nyaralóhelyek listája élén továbbra is Görögország áll, nyomban utána Törökország, Spanyolország, Egyiptom, Tunézia, Bulgária, Montenegró és Horvátország következik.
A helyek legtöbbjét már márciusban, áprilisban lefoglalták. A szakértők szerint már csak azért is fontos korán utánanézni a nyaralási lehetőségeknek, mert a turistairodák folyamatosan újabbnál újabb akciókkal állnak elő, így akár féláron is nyaralhatunk például Görögországban.
— Minden évben nagyon népszerű a Chalkidiki-félsziget, a szigetek közül pedig Korfu, Thassos és Zakynthos. A fiatalabbak inkább a mozgalmasabb helyeket választják, ahol van éjszakai élet és pörgés. Ilyen például Kréta. A last minute ajánlatokat is főleg a fiatalok keresik, hiszen ők könnyebben beosztják az idejüket, rugalmasabbak. Az idősebbek nyugodtabb környezetre, kisebb falvakba vagy kimondottan erre a célra kialakított kevesebb lélekszámú turisztikai helyekre mennek pihenni. Sokan élnek a téli, őszi és a tavaszi árengedményekkel, hiszen aki nem főszezonban nyaral, az sokat spórolhat — nyilatkozta egy szabadkai utazási iroda vezetője.
Nagy Varjas Árpád szabadkai tornatanár igyekszik évente eljutni a tengerre. Nagyon szeret utazni, szívesen mászik hegyet, de ha nyaralásról van szó, akkor csakis a tenger jöhet számításba.
— Július közepén Görögországba utazom tíz napra. Döntésemben főleg a kedvező ár játszott fontos szerepet, valamint az, hogy elég későn gondoltam meg magam, és már nem nagyon volt miből választani. A horvát tengerpart áll legközelebb a szívemhez, nagyon szeretem a horvát óvárosokat, de remélem, hogy Görögországban is jól érzem majd magam. Nagybevásárlás nem volt, vannak megfelelő ruháim, egyedül elegendő mennyiségű élelmet kell majd vinnem. Imádok úszni, főleg a víz alatti világot szeretem, rengeteget búvárkodok majd, és minél több időt igyekszem a vízben tölteni. Az ottani éjszakai élet bármennyire vonz is, az nem fordulhat elő, hogy a hosszú éjszaka miatt másnap mondjuk csak tizenegy órakor érjek a strandra — mondta Árpád, aki néhány fős társasággal vág neki a görög szigeteknek.
A hajdújárási Lőrincz Gábor négy éve járt legutóbb családjával a tengeren, Montenegróban. Földműveléssel foglalkozik, s bizony a rengeteg nyári munka közepette nehéz időt szakítani a kikapcsolódásra.
— Míg élt édesapám, nyugodtan mehettem nyaralni, hiszen volt, aki átvegye tőlem a munkát. Azóta senkire se tudom átruházni a teendőimet. A legfőbb oka azonban annak, hogy nem mehetek, az anyagiakban keresendő. A jelenlegi politikai és gazdasági helyzetben esélye sincs annak, hogy belátható időn belül nyaralni mehessek. Rendszeresen piacozok, gyümölcsöt árulok, és látom, hogy óriási a pénztelenség. A legjobb vásárlók általában a nyugdíjasok, de ők is mind kevésbé fizetőképesek. Az országban az összlakosság mintegy tíz százaléka él jól, a többiek viszont tengődnek. A mezőgazdaságban is így van ez, hiszen mindig valami (fagy, aszály, jégverés) elviszi a termést. Ha már nem utazhatunk a tengerre, az idén Mórahalomra vagy Ásotthalomra megyünk fürdőzni — mondja Gábor.
A királyhalmi Galai Tamara a szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán fejezte be a második évfolyamot rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakon. Egész évben megfeszített erővel tanult, a vizsgáit mind lerakta, így most nyáron jöhet a megérdemelt pihenés. Négyesben Görögországba, Thassos szigetére utaznak.
— Miután a húgom eldöntötte, hogy nyaralni mennek a barátjával, csatlakoztunk hozzájuk mi is a barátommal. A szállást még februárban lefoglaltuk. Eddig kétszer voltam nyaralni, mindkétszer Montenegróban, Görögországban még nem jártam. Ismerőseim elbeszéléséből és a világhálón talált képek alapján úgy tűnik, hogy nagyon szép a görög tengerpart, ráadásul az ára körülbelül annyi, mint a montenegróié. Nemcsak fürödni és napozni szeretnénk, hanem körbebarangolni is a szigetet, megtekintjük a látványosságait. Szinte mindent elkészítettem már, bármelyik pillanatban indulhatnánk is. Augusztusban még egy program vár rám: egy vízi és evezőstáborban veszek részt — mondta Tamara.
Az utazási iroda vezetője elmondta, hogy a gazdasági helyzet okozta problémák miatt napjainkban a polgárok még a nyaralás ideje alatt sem pihennek.
— Általában a félpanziós, csak reggelit kínáló változat mellett döntenek. A tapasztalatok szerint sokan étellel felpakolva, kevesebb pénzzel kelnek útra ahelyett, hogy szállodai teljes ellátást választanának. Ez nem nevezhető igazán nyaralásnak, hiszen az ember azért megy szabadsága idején a tengerpartra, hogy üdüljön, kikapcsolódjon, és ne foglalkozzon főzéssel, takarítással, mosással meg más tennivalóval — fejtegette a szakember.
A jelenlegi munkanélküliség és a magánvállalatok nyújtotta munkafeltételek miatt a legtöbben csak hosszú hétvégéket engedhetnek meg maguknak. Ebben az esetben a magyarországi élmény- és gyógyfürdők kiváló családi programnak bizonyulhatnak, ha valóban csak egy-két napot szeretnénk üdülésre fordítani, ugyanis egy éjszaka személyenként legalább 10 euróba kerül, a belépőjegyek napi ára körülbelül 1 euró, ételfogyasztás nélkül. Egy egyhetes vagy tíznapos ott-tartózkodás ára megközelíti a tengerparti nyaralásét.
— Az utóbbi években nagyobb az érdeklődés a magyarországi termálfürdők iránt, hiszen sokan csak ezt a fajta kikapcsolódást engedhetik meg maguknak. Ilyenkor a szerbiai lakosok egy-két napra utaznak el általában saját autóval, de a turistairodák csoportos utakat is szerveznek — nyilatkozta az irodavezető.
Évtizedekkel ezelőtt a nyaralás szinte természetesnek számított, ma azonban már mind kevesebbeknek a kiváltsága. Pedig egy kis tengerparti nyaralásra, kikapcsolódásra, feltöltődésre mindenkinek szüksége lenne.

Helyszín Ár egy személyre
Görögország (Chalkidiki) 7990 din
Törökörszág (Kusadasi) 9500 din
Tunézia (Hammet) 36 444 din
Spanyolország (Costa Brava) 30 732 din
Egyiptom (Hurgada) 48 044 din
Montenegró (Herceg Novi) 5940 din
Horvátország (Zadar) 15 994 din
Bulgária (Aranyhomok) 39 415 din
Az árak a 10 éjszakás ajánlatokra érvényesek.
(forrás: utazási irodák ajánlatainak összefoglalója)

 



 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..