home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nyaralás a Duna mentén
Kartali Róbert
2020.07.26.
LXXV. évf. 30. szám
Nyaralás a Duna mentén

A közkedvelt nyaralási célországok beutazási korlátozásai miatt az idén nyáron marad a belföldi utazás. Igaz, a nyaralás szó szinte szinonimája lett a sós víz jellegzetes illatával telített tengerparti üdülésnek, de a pihenést, a családdal vagy barátokkal eltöltött vakációt nem feltétlenül a tenger teszi teljessé. Gyönyörű üdülőhelyek itthon is vannak, melyeket még nem is fedezett fel igazán a turizmus, így máig megmaradtak autentikus mivoltukban. Ilyen a Felső-Dunamellék, ahol a Dunán kívül számos holtág, öböl, fok, sőt csatornák egész sora is található. Apatintól kezdve Kupuszinán át egészen Bezdánig számos vízközeli üdülési helyet találhatunk, de a foglalásokkal sietni kell, mert a kapacitások gyorsan telítődnek.

Bezdánban, a sebesfoki üdülőtelepen csupán egy keskeny aszfaltút választja el a csatornapartot az apartmanoktól. Rendezett környezetben takaros bungalók sorakoznak, persze nem mindegyik kiadó. Ottjártunkkor egy szabadkai és egy újvidéki házaspárral is találkoztunk. A szállásért napi 20, illetve 30 eurót fizettek. Mint mondták, nem bánják, hogy elmaradt az idei tengeri útjuk, mert így ezt a helyet is felfedezhették, mely tökéletes a pihenésre. A házak előtt szinte kivétel nélkül van egy-egy stég, így minden feltétel megvan a horgászathoz is, többen fürödtek, de csónakázók is voltak a vízen.


Horgászni, fürödni és csónakázni is lehet

Bezdán mellett található Kengyia, melyet egyrészről a Duna, másrészről a Bajai-csatorna határol. Aki itt talál szálláshelyet, az elmondhatja, hogy Horvátországban nyaralt. A terület ugyanis máig határvita tárgya, a horvátok szerint a határvonal a Bajai-csatorna, a szerbek szerint a Duna. Útlevél nem kell, így határátlépés nélkül tudtunk találkozni a Flesz házaspárral, melynek tanyája a Bajai-csatorna mellett található. Mint mondták, érezhetően megnövekedett a forgalom, és jóformán szeptember elejéig be vannak táblázva. Itt egyszerre hét személynek tudnak szállást adni. A házigazda elmondása szerint náluk az üdülés díja már egy tengeri nyaralás útiköltségéből is kihozható. És valóban, személyenként 1000 dinárt kell fizetni, gyerekek után nem, hét fő esetén pedig engedmény jár. Ide csak a jókedvet kell hozni, illetve ételt és italt — mondja Flesz Róbert. Hozzáteszi, minden más rendelkezésre áll: egy egész konyha, de bográcsost is lehet készíteni, továbbá grillezni, tárcsalapon sütni, és tüzelő is akad bőven. A horgászok pedig egy stéget, illetve egy csónakot is igénybe vehetnek hobbijukhoz.


Bezdán, a sebesfoki üdülőtelep

Bezdánban, a Duna és a Baracska találkozásánál levő Pikec csárdában készül Vajdaság egyik legjobb halászleve. Kihagyhatatlan. Siniša Maričić, a csárda tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy a halspecialitásokon kívül szálláshelyet is kínálnak. Hozzájuk tartozik a Sebesfok csárda, valamint az Anna Caffe is a falu kijáratánál található öbölnél. Lehet náluk apartmanokat, hétvégi házakat, szobákat és faházakat is bérelni, valamint kenu- és vízibicikli-kölcsönzéssel is foglalkoznak. A legolcsóbb szállás 12 eurótól indul személyenként, a félpanziós ellátás pedig két személyre 5200 dinár, mely a reggelit és a vacsorát is tartalmazza, halkülönlegességekkel.


Kilátás a Bajai-csatornára a Flesz-tanyáról

A Duna holtágait Kupuszina felől is érdemes megközelíteni. A falut elhagyva a Duna—Tisza-hídon áthajtva kanyargós utakon közelíthetjük meg a Süllő Horgászegyesületet. Csárda várja a vendégeket, ahol természetesen kiadó szálláshely is van, éjszakánként 600 dinárért. Faházakat lehet bérelni emeletes ágyakkal, fürdőszobával, de konyha nincs. Nincs is rá szükség, mondja Kezdorf Andrej, a csárda illetékese, hiszen a kültéri főzőhelyeken bárki süthet-főzhet magának kedvére, Tűzifa, bogrács és étkészlet van, és azzal a feltétellel használható, hogy a vendégek a csárdában vásárolják meg az italt. Csónakot itt napi 250 dinárért lehet bérelni, de kenu is kölcsönözhető. Van kisfoci- és röplabdapálya is, továbbá egy hosszú stég nyúl be a vízre, ahonnan a nagy hőségben jólesik belecsobbani a vízbe.


A teraszról rálátni a Dunára

Innen Apatin felé folytatva ismét elérünk a Dunára. A Vagonok elnevezésű üdülőtelepen elénk tárul a Duna-öböl, mely szintén egy horgászparadicsom, de csónak nélkül nem érdemes próbálkozni. Az öböl fürdőzésre nem javasolt, ám a Duna menti töltésen továbbhaladva számos helyen megközelíthető a folyó. Ha alacsony a vízállás, akkor gyönyörű, homokos strandok fedezhetőek fel. Ezeken a helyeken a víz lassan mélyül, a sekély részeken pedig melegebb is. Aki viszont idegenkedik a Duna menti szabadstrandoktól, az ellátogathat az apatini hajógyári öböl csücskébe, ahol szintén homokos strand várja a fürdőzőket.


Rotyog a hal a Pikec csárdában


Bérelhető faházak a bezdáni Sebesfoknál


Duna-holtág Kupuszina közelében


Bérelhető faházak a kupuszini süllősnél


Strand az apatini hajógyári öböl csücskében

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..