home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Nyár a Tisza partján
(Tha)
2006.07.26.
LXI. évf. 30. szám
Nyár a Tisza partján

Tiszai idill - Szabó Attila fotójaA zentai községi képviselő-testület legutóbbi ülésén vitát váltott ki az árupiac kérdése, pontosabban azoknak az árusoknak a helyzete, akik továbbra sem jegyeztették be a tevékenységüket. Juhász Attila polgármester elmondta, a viszonteladással foglalkozókna...

Tiszai idill - Szabó Attila fotója

A zentai községi képviselő-testület legutóbbi ülésén vitát váltott ki az árupiac kérdése, pontosabban azoknak az árusoknak a helyzete, akik továbbra sem jegyeztették be a tevékenységüket.
Juhász Attila polgármester elmondta, a viszonteladással foglalkozóknak még az év elején regisztráltatni kellett volna magukat, amit a mintegy ötven személy fele meg is tett, vagyis a zömük most már legálisan áll a vevők szolgálatára. A többiek, akik elsősorban nem ebből élnek, mivel állandóan újabbnál újabb határidőket kapnak, húzzák-halasztják ezt a kötelezettséget. A piaci árusítás is vállalkozás, amivel akár egészségügyi és nyugdíjbiztosítás is járhat. A polgármester szerint a lokálpatriotizmus fogalmába az adófizetés is beletartozik, és igazságtalannak tartaná, ha a "piacosok"-kal kivételeznének, a kisiparosokkal viszont nem. A város mintegy kétszáz magánvállalkozója betartja az előírásokat, mégis folyamatosan zaklatják őket a különböző felügyelőségek, és "mondva csinált" indokokkal gyakran büntetést is kiszabnak rájuk. Talán inkább értük kellene aggódni.
Rácz Szabó László kijelentette: a téma a Magyar Polgári Szövetségnek köszönhetően került a testület napirendjére, és elégedetlenségét fejezte ki a kapott anyag miatt. Véleménye szerint nem kell a törvényekre hivatkozni, hiszen ebben az országban senki sem tiszteli őket. Kifogásolta, hogy az önkormányzat kérdéseket tett fel a különböző minisztériumoknak, ahelyett, hogy egyértelműen kérte volna: a Szerb Képviselőház tűzze végre napirendre a piaci árusok törvénymódosítási javaslatát, amely már két éve Belgrádban van. Sőt ebből a célból akár össze is foghatnának a községek -- ajánlotta.
Az ügy ezzel egy tapodtat sem mozdult el a holtpontról, hiszen a szembenálló felek továbbra is kitartottak álláspontjuk mellett.
Könnyebben ment át a tanácsnokok "szűrő"-jén az az utólag beiktatott napirendi pont, amely a beruházásokra, konkrétan azoknak az utcáknak az aszfaltozására vonatkozik, amelyekben már elkészült a kanalizáció. A városban egyébként az utcák 58 százalékának, mintegy 40 kilométer hosszan, nincs szilárd útburkolata. A községhez tartozó falvakban sokkal jobb a helyzet, mert az utcák 90 százaléka már nem sáros, illetve poros. Ezt a problémát Zenta részben a költségvetés eszközeiből, részben bankkölcsönből szeretné rendezni. Ez utóbbira azért van szükség, mert a községi büdzsé 315 millió dinár, erre a célra viszont helyben 250 millió dinárt terveznek biztosítani. A megkötött szerződés alapján ugyanennyit ad a munkálatok kivitelezésében illetékes Szerbiai Utak Közvállalat. A jóváhagyott listán 38 zentai, illetve hat felsőhegyi utca, illetve azoknak egy szakasza szerepel.
Zenta község területi védelmi törzskara értesítés formájában fordult azokhoz a lakosokhoz, akiknek a Tisza magas vízállása miatt káruk keletkezett a mezőgazdaságban. A köztársasági mezőgazdasági minisztérium ugyanis kártérítést ígér, igaz, csak abban az esetben, ha a szerbiai költségvetést módosítják, és bizonyos pénzeket előirányoznak erre az esetre. A helyi közösségekben július 27-éig azok a földművesek jelentkezhetnek, akik bejegyzett mezőgazdasági termelők (ezt a bejegyzési igazolás vagy kártya fénymásolatával tudják bizonyítani), egyéves haszonnövényeiket érte a vízkár, és az idei vetési tervben szerepel a károsult parcella.
Az önkormányzat illetékes bizottsága, amely a turisták elhelyezésével foglalkozik, szeretné számba venni azokat a magánszemélyeket, akik kiadásra alkalmas házzal, lakással vagy vendégszobával rendelkeznek. Az idegenforgalmi törvény idevágó szakasza alapján hivatottak arra, hogy a kérelmek alapján felmérjék és kategorizálják ezeket a létesítményeket. Az érdekeltek bővebb információt a Városháza 71-es számú irodájában kaphatnak Lengyel Ilonánál, illetve a 813-574-es telefonszám 156-os mellékén.
Igencsak elkeserítette a Tisza hosszan tartó magas vízállása azokat a zentai polgárokat, akik a medencei fürdőzéssel szemben inkább a folyót részesítik előnyben. A bánsági oldalon lévő strandról csak nemrégiben húzódott le a víz, de azonnal akadtak olyanok, akik birtokukba vették a területet. Azt sem várták meg, hogy a munkagépek eltávolítsák a visszamaradt, felhalmozódott iszapréteget, a kommunális vállalat pedig visszakapcsolja a vizet, és ismét elhelyezze a WC-konténert. Nos, a múlt héten ez is megtörtént, vagyis elkezdődött a strand rendbehozatala, hogy a zentaiak a nyár hátra levő részében gondtalanul élvezhessék a homokos partot, a simogató hullámokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..