home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nyakig maszkban
Tóth Péter
2020.09.12.
LXXV. évf. 37. szám
Nyakig maszkban

A maszkviselésről és a járvány terjedéséről a valódi szakemberek véleménye is eltérő, így aztán most az van, hogy szinte mindenki infektológus, immunológus, és szinte mindenhez (is) kiválóan ért. A maszkviselés témájához is van majdnem mindenkinek egy-két „hozzáértő” szava. Ha pedig a napi gyakorlatot nézzük, úgy tűnik, a legtöbben abban hisznek, hogy a fülre akasztott és az állra vagy a nyakra letolt maszk viselése védhet hatékonyan a fertőzéstől. Merthogy üzletekben, vendéglátóipari létesítményekben és szinte mindenhol, ahol a maszk elméletileg kötelező — ezen is sokat vitatkoznak —, a legtöbben nyakra vagy állra letolva viselik. Az „óvatosabbak” csak az orrukat hagyják szabadon, olyan meg alig akad, aki valóban tartósan szabályosan viseli a maszkot. Ezen nem is kell csodálkozni, hiszen valóban nem egy leányálom.

Maszkviselést ellenző kezdeményezések nap mint nap megjelennek, nagyvárosokban tüntetnek a korlátozó intézkedések ellen. Mindeközben a polgárok többsége azt várja el, hogy az állam gondoskodjon arról, hogy ne terjedjen el a vírus. Valójában egyre inkább haladunk a káosz felé, még ha bizonyos pillanatokban még úgy is tűnik, hogy ennek az ellenkezője igaz: a túlszabályozott, diktatórikus rend válhat uralkodóvá.

A sok sületlenség mellett a legnépszerűbb közösségi oldal dobta fel a szlogent, hogy azt a nemzetet, amelynek tagjai járvány idején hónapokig viselnek egy egyhasználatos maszkot, lehetetlen elpusztítani. Ebben is van igazság, de a maszk is csak akkor egyhasználatos, ha rendeltetésszerűen viselik. Állon, nyakon ki tudja, meddig használható, de hónapokig azért még úgy sem. A kínai maszkra pedig a hozzáértők szerint kínai betűkkel az is rá van írva, hogy a koronavírus ellen nem véd, bár szintén a hozzáértők mondják, ez azért van így (ha valóban így van, mert ez sem biztos), hogy az esetleges bírósági esetekben ne lehessen a maszk gyártóját, forgalmazóját perbe fogni, kártérítésre kötelezni, ha a maszk viselője mégis megbetegszik.

Sokak szerint a korlátozások az emberek személyes szféráját érintik, ezért kell ellenük fellépni. A liberalizmus már abból indul ki, egyéni döntés kérdése, hogy valaki betartja-e a járványügyi előírásokat, vagy sem. Csakhogy más esetek tapasztalatai is mutatják: ön- és közveszélyessé válik, ha egy ideológia az egyén szabadságát minden és mindenki fölé emeli. A liberalizmus a klasszikus időszakában az államhatalommal, a valóban önkényes abszolutizmussal szemben próbálta megvédeni az egyén jogait. Azt viszont hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az egyén szabadsága addig terjedhetne, amíg az mások szabadságát nem korlátozza.

Hogy mi helyes és mi téves, azt sokszor csak egy képlékeny határ választja el egymástól. A modern kori liberalizmus azonban lassan már olyan torzulásokat is hajlamos jogosnak nyilvánítani, amelyek semmi jóval nem kecsegtetnek. Így jutottunk el ­odáig, hogy lassan már százféle szexuális beállítottságot ismernek el, vagy hogy a pedofilok szexuális érdeklődése szinte már újabb elismert „egyéni jogként” legyen definiálva.

Ijesztő, hova vezethet mindez. Egy író fogalmazta meg egyszer, hogy rajtunk kívül senki nem fogja elpusztítani a Földet, de rajtunk kívül senki nem fogja megmenteni sem.

Immunrendszerünket az „ütheti ki” végleg, ha a liberalizmus újhullámos felfogása összetalálkozik a koronavírus-járvány egy újabb hullámával.


Illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..