home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
November 6-a
Martinek Imre
2023.11.06.
LXXVIII. évf. 44. szám
November 6-a

Ezen a napon (a julián naptár szerint október 25-én) hunyt el 1893-ban Szentpétervárott Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz romantikus zeneszerző, az egyetemes zenetörténet egyik legkiemelkedőbb, legismertebb és legközkedveltebb alakja.


Budapest, X. kerület / Kőbánya, Csajkovszkij park/ — 2022. december 24.

1840. május 7-én (a julián naptár szerint április 25-én) született Votkinszk városában, mérnök-hivatalnok családba. Tanulmányai befejezése után néhány hónapig az igazságügy-minisztériumban dolgozott tisztviselőként, erre a pályára azonban alkalmatlannak bizonyult. Zenével intenzívebben csak huszonhárom éves korában kezdett foglalkozni, mestere Anton Grigorjevics Rubinstejn volt. Tehetségének köszönhetően Csajkovszkij 1866-ban meghívást kap a moszkvai zenekonzervatóriumba tanárnak. Mint zeneszerzőt, illetve karmestert hazájában és külföldön egyaránt ünnepelték. Hírnevét elsősorban szimfóniáinak és versenyműveinek köszönhette, de egész estét betöltő balettjei is nagy sikereket arattak (A hattyúk tava, Csipkerózsika, A diótörő).

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

A diótörő Pjotr Iljics Csajkovszkij utolsó balettje és egyúttal utolsó színpadi műve. A történet alapja E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje. A mű ősbemutatóját 1892. december 18-án tartották a szentpétervári Mariinszkij színházban.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..