home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
November 4-én nemzeti tanácsi választásokat tartanak Szerbiában
Fehér Márta
2018.09.05.
LXXIII. évf. 35. szám
November 4-én nemzeti tanácsi választásokat tartanak Szerbiában

Huszonkét nemzeti kisebbség választhatja meg országos kisebbségi önkormányzatát, köztük a magyarok az új összetételű Magyar Nemzeti Tanácsot.

Az szavazhat, aki már feliratkozott egy-egy nemzeti közösség választói névjegyzékébe, vagy október 19-éig feliratkozik. Nem árt ellenőrizni, hogy rajta vagyunk-e, két kattintással az interneten utánanézhetünk. Aki szívesebben érdeklődne személyesen, a városházán megteheti.

— Azok a polgárok, akik részt szeretnének venni a választáson, ellenőrizzék, rajta vannak-e a választói névjegyzéken. Megtehetik ezt a Köztársasági Választási Bizottság (www.rik.parlament.gov.rs), valamint az Önkormányzati és Államigazgatási Minisztérium honlapjának nyitóoldalán (www.mduls.gov.rs), a személyi számuk (JMBG) alapján — nyilatkozta Ladóczki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság tagja. — Személyesen saját önkormányzatukban, az Általános Közigazgatási Osztályon tekinthetnek be a kisebbségi választói névjegyzékbe. Feliratkozni is ott lehet, ha ezt korábban nem tették meg, vagy időközben nagykorúak lettek. Ehhez elegendő a személyi igazolvány, illetve egy kérvényt kell kitölteni a helyszínen. Legkésőbb 15 nappal a választások megtartása előtt lehet feliratkozni, azaz október 19-éig, ekkor ugyanis lezárják a listát. Megkérném a polgárokat, hogy aki legalább egy kicsit érdeklődik a közügyek iránt, és részt szeretne venni ezen a választáson, iratkozzon fel a névjegyzékbe, illetve ellenőrizze, hogy rajta van-e, mert előfordult már, hogy valaki szavazni szeretett volna a választás napján, viszont nem tehette meg, mert nem volt rajta a szavazók névlistáján.

Választási listát legfeljebb október 19-e éjfélig lehet előterjeszteni. Politikai pártok indulhatnak, melyek kisebbségi érdekérvényesítéssel foglalkoznak, és ezt a statútumukban rögzítették, továbbá polgárok csoportja, legalább három személy részvételével, valamint civil egyesületek, melyek szintén kisebbségvédelmi célok megvalósításáért dolgoznak — részletezte Ladóczki. A jelölteknek, illetve a támogatói íveket aláíróknak is szerepelniük kell a szóban forgó kisebbség külön választói névjegyzékén.

Egy választási lista akkor hirdethető ki, ha a megfelelő kisebbségi névjegyzékbe feliratkozók legalább 1 százaléka támogatta aláírásával. A magyar közösség esetében minimum 1300 támogatói aláírásról beszélünk, hiszen a névjegyzékben 129 837-en szerepelnek.

A Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás már a múlt héten összegyűjtötte az aláírásokat, egy nap alatt több mint 4200-an támogatták. A Köztársasági Választási Bizottság már kihirdette a listát. A listavezető Hajnal Jenő, az MNT elnöke.  

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, Csonka Áron megkeresésünkre elmondta, a VMDK hétfőn (tehát lapzártánk után) dönt, ám valószínűleg teljes listával indul a választáson, a listavezető pedig feltehetően Tari István lesz.

A Magyar Mozgalom már korábban közölte, hogy részt vesz a nemzeti tanácsi választáson, listavezetője Zsoldos Ferenc társelnök, aki telefonon azt nyilatkozta, a Magyar Mozgalom teljes listával indul, az aláírásgyűjtésre a héten kerül sor, főleg a tömbben, ahol nagyobb a szervezet beágyazódottsága, viszont a szórványból is érkeztek megkeresések. A tervek szerint egy hét alatt összegyűjtik a szükséges számú aláírást.

A nemzeti tanácsi választáson kevesebb szavazóhely nyílik, mint az országoson, hiszen kevesebb a választópolgár, a félmilliót sem éri el a szavazók száma. Több mint 400 szavazóhely lesz Szerbia-szerte, a mintegy 8800-zal szemben, így előfordulhat, hogy valakinek máshol kell majd leadnia a voksát, mint azt megszokta. Az értesítőcédulán szerepel majd a pontos cím. 


Szalai Attila illusztrációja

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..