home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
November 4-én helyezik örök nyugalomra Pásztor Istvánt
2023.11.01.
LXXVIII. évf. 44. szám
November 4-én helyezik örök nyugalomra Pásztor Istvánt

Október 30-án, hatvanhét éves korában, elhunyt Pásztor István (1956–2023), a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke. Áldozatos munkájával 1995-től szolgálta a vajdasági magyarságot. A közösség megtartásáért, boldogulásáért és megerősítéséért számos harcot vívott meg, de a súlyos betegséggel szembeni utolsó csatáját sajnos elvesztette. A vajdasági magyar közösség karizmatikus, határozott kiállású politikusa és vezetője, Magyarország Kormányának stratégiai partnere volt, aki elérte, hogy a vajdasági magyarságot példaként, és a Kárpát-medence legszervezettebb nemzetrészeként emlegessék.

Pásztor István 1956. augusztus 20-án született Törökkanizsán. Az általános iskolát és a gimnáziumot Szabadkán végezte el, egyetemi oklevelet 1980-ban, az Újvidéki Egyetem Jogi Karán szerzett.

1994 óta a Vajdasági Magyar Szövetség tagja. Harmadik elnökeként 16 éven keresztül, 2007 óta vezette a pártot. 2023 májusában a tagság ismét bizalmat szavazott neki, és ismét megválasztották a VMSZ elnökének. 

1992–2000 között a szabadkai városi képviselő-testület tagja, 1996-tól 2004-ig tartományi képviselő, 1996 és 2000 között szövetségi parlamenti képviselő. További betöltött tisztségei: 1999–2002 az Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács tagja, az Intéző Bizottság elnöke, 2000–2004 a tartományi Végrehajtó Tanács alelnöke, 2000–2008 tartományi privatizációs titkár, 2008–2012 tartományi gazdasági titkár.


Fotó: Kartali Róbert

2007 decemberében jelölték Szerbia köztársasági elnöki posztjára. A jelöléshez több mint 13 ezer aláírást gyűjtött össze a szükséges 10 ezer helyett. A VMDK és a VMDP alkotta Magyar Koalíció támogatta. A közvetlen elnökválasztás első fordulójában, 2008. januárjában, kilenc jelölt közül 93 039 szavazattal a hatodik helyen végzett. Szabadka polgármesteri tisztségéért is harcba szállt a 2008-as országos szintű önkormányzati választásokon, a Magyar Koallíció jelöltjeként. A 2012-es szerbiai elnökválasztáson is elnökjelölt volt. Ekkor 1,62%-kal a 9. helyen végzett.

A 2012-es választásokon (Szabadka IV. választókörzet) egyéni képviselőként jutott be a Tartományi Képviselőházba, amelynek elnökévé választották. Ezt a tisztséget három mandátumon keresztül töltötte be.

Pásztor István politizálásának köszönhetően soha nem tapasztalt történelmi csúcsra emelkedett a szerb–magyar barátság, és tíz évvel ezelőtt elkezdődött a történelmi megbékélési folyamat. A szerbiai parlament elfogadta a vajdasági magyar polgári lakosság ellen 1944-45-ben elkövetett attrocitások elítéléséről szóló képviselőházi nyilatkozatot, Csúrogon, az ártatlan áldozatok emléke előtt közösen hajtott fejet az akkori magyar és a szerb államfő, Áder János és Tomislav Nikolić. A szerb kormány hatályon kívül helyezte a Csúrog, Mozsor és Zsablya lakosságát kollektív bűnösséggel sújtó határozatot. A folyamat részeként az idén Palicson megalakult a Szerb-Magyar Stratégiai Együttműködési Tanács.

Pásztor István vallotta, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak intézményes védelme nélkül nem beszélhetünk a jogállamiság megerősítéséről és a demokratikus intézmények megszilárdításáról. A Tartományi Képviselőházi elnökeként folytatta sokéves elkötelezettségét Vajdaság gazdasági fejlődése iránt, különös figyelmet szentelve a vajdasági önkormányzatokra.

Síkra szállt a szülőföldön való megmaradásért. A Prosperitati Alapítványon keresztül, Magyarország Kormányának hathatós támogatásával Vajdaságban hatalmas méretű gazdasági fejlesztési, befektetési ciklus indult. Emellett iskolák és óvodák, templomok, egyházi létesítmények újultak meg, az oktatás terén is számos kezdeményezés valósult meg. Küzdött azért, hogy a szabadkai Zsinagóga a régi fényében fogadja a látogatókat, hogy megőrizzék a város történelmi, szecessziós magját, Palics fejlesztését, valamint a fürdőváros meghatározó épületeinek a megtartását is a legfontosabb feladatok között tartotta számon. Síkra szállt minden olyan beruházás, fejlesztés érdekében, amely jelentős lehet az itt élők számára, ilyen többek között a Belgrád–Budapest vasút, vagy a Szeged–Szabadka vonal kiépítése. Folyamatosan felhívta a figyelmet a szerb–magyar határ menti településeket sújtó migrációs válságra, és a legmagasabb szinteken is kérte a határozott fellépést, az ott élők védelme érdekében.

Páaztor István 2021-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje csillaggal kitüntetést vette át Magyarországon, 2022-ben a szerb államfő a Sretenje- vagyis a Gyertyaszentelő-érdemrend első fokozatát adományozta neki.

Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnökét november 4-én, szombaton helyezik örök nyugalomra. Búcsúztatása a szabadkai Bajai úti temető Péits-kápolnájából lesz 14 órakor.

Ezt megelőzően 10 órakor Újvidéken, a Tartományi Képviselőházban tartanak gyászülést.

Nyugodjon békében, Elnök Úr!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..