home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
November 4-e
Martinek Imre
2023.11.04.
LXXVIII. évf. 44. szám
November 4-e

Ezen a napon hunyt el 1964-ben Budapesten dr. Prokopp Sándor székesfővárosi főjegyző, az 1912. évi stockholmi olimpia 300 m-es hadipuskaversenyének olimpiai bajnoka.

Budapest, Ferencváros – 2023. május 26.

Prokopp Sándor (teljes nevén: Prokopp Sándor István János) 1887. május 7-én született a felvidéki Kassán. Családja 1891-ben kerül Budapestre, ahol az ifjabb Sándor – édesapja nyomdokain lépegetve, hivatalnoki pályára készül. Jogi doktorátust a budapesti tudományegyetemen szerez. A sportlövészetet az 1898-ban alapított Budapesti Egyetemi Atlétikai Club-ban (EAC) kezdi, s noha már az 1908-as londoni olimpián is indult, igyekezetének méltó elismerését csak a soron következő olimpiai szereplése hozza meg számára. A svéd fővárosban megrendezett 1912-es olimpiai játékokon, amelyre félig önköltségesen tudott csak kijutni anno. Sportolói pályafutása után fiatalokat edz e sportágban, 1928-ban a szakszövettség szabályzatát szerkeszti, illetve sportlövészettel kapcsolatos kiadványokba ír. (külső hivatkozás: Wikipédia)

Dr. Prokopp Sándort Budapest XVIII. kerülete díszpolgárává avatta, egykori ferencvárosi lakhelyét emléktábla jelöli.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..