home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
November 30-a Szent András apostol emléknapja
Martinek Imre
2022.11.30.
LXXVII. évf. 48. szám
November 30-a Szent András apostol emléknapja

A halászember András Keresztelő János tanítványai közé tartozott.

Faliújságrészlet, Ürményháza — 2022. november 19.

Szent János szerint egyike volt annak a két tanítványnak, akik először követték Jézust. Elvitte Jézushoz a testvérét, Simon Pétert is. A kenyérszaporítás előtt András jelentette Krisztusnak, hogy „van itt egy fiú, akinek van két árpakenyere és öt hala” (Jn 6,8—9). Az apostolok szétválása után András a Fekete-tengertől délre fekvő vidéken hirdette az Evangéliumot. 60-ban az achaiai Petra városában keresztre feszítették. Keresztjének szárait X alakban ácsolták, ezért nevezik András-keresztnek ezt a formát. Ereklyéit a IV. századtól Konstantinápolyban őrizték, majd 1208-ban erőszakkal átvitték az itáliai Amalfiba. 1964-ben a keleti és a nyugati egyház kiengesztelődésének jeleként az apostol ereklyéi visszakerültek Petrába, vértanúsága helyére.

(Külső hivatkozás: Rózsadombi imádságoskönyv. Budapest, 2019, 351. oldal)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..