home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
November 27-e
Martinek Imre
2023.11.27.
LXXVIII. évf. 47. szám
November 27-e

Ezen a napon hunyt el 1905-ben Budapesten Fekete József okleveles kertész, a Füvészkert intézője.


Budapest, Füvészkert /Józsefváros/ — 2023. február 15.

1842. június 2-án született a Fejér vármegyei Káloz községben. Tanulmányait bevégezvén a pesti Egyetem Botanikus Kertjébe, a mai Füvészkertbe 1862-ben került.


Budapest, Füvészkert /Józsefváros/ — 2023. február 15.

Fősegéd, főkertész, majd intéző. Több mint négy évtizeden keresztül elnyűhetetlen odaadással folytatja ezt a felelősségteljes munkáját. Munkássága alatt különösen értékessé vált az üvegházi gyűjtemény is, amely több mint ötezer fajt számlált ekkor. Fekete József a trópusi növények tartásának, termesztésének külföldön is elismert szakértője lett. A szép emlékű főkertész gondos, körültekintő munkájának köszönhető továbbá az is, hogy az újabbnál újabb klinikaépületek építésének idején (a XIX—XX. század fordulóján) a Józsefvárosban a harmadára zsugorodott kert növényállománya szinte teljességében megmaradt.

(Külső hivatkozás: kerteszalapitvany.hu)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..