home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
November 23-a
Martinek Imre
2023.11.23.
LXXVIII. évf. 47. szám
November 23-a

Ezen a napon született 1839-ben Balatonfüreden füredi Keöd József hajóskapitány, szőlész, hajózási szakíró és színész. 1873 és 1887 között az első balatoni gőzhajó, a Kisfaludy utolsó (*más források szerint utolsó előtti) kapitánya.


Balatonfüred, Papsoka temető — 2023. augusztus 24.

Szülei egyházi pályára szánták, de ő más életre vágyott, és a színi pályára ment. Az életet jelentő deszkákon eltöltött évei alatt színészkedett Szegeden, Budán, Székesfehérvárott, sőt, még Szabadkán is. 1868 elején — miután atyja halálát követően, illetve édesanyja kívánságára megvált a színészettől és hazatért — községi jegyzővé választják, viszont a kötöttség helyett csakhamar újra a szabadabb életmódot választja. Ezúttal a tengereket. „...hozzáfogott a hajózási szakismeretek elsajátításához úgy az elméleti, mint gyakorlati téren is. Megtanulta a német nyelvet, hogy idegen szakkönyvekből is képezhesse magát, és e tárgyban szakmunkát is írt. 1872. október 26-án hajóskapitányi vizsgát tett, és hajózott a Dunán, a Tiszán, a Dráván, a Száván és a Balatonon is.”

1873-ban a Balaton Gőzhajótársaság Kisfaludy gőzösének kapitánya lett.


A Kisfaludy gőzös — M. Kiss József linómetszete; forrás: Ökoturisztikai Látogatóközpont, Badacsonylábdihegy — 2023. augusztus 26.

A hajózási főszezonok közötti időintervallumokban szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkozik. E téren egy találmánya, az egyszerűsített kettős működésű borsajtó, császári és királyi szabadalom lett. Jókai Mórral együtt részt vett a Balaton Egylet megalapításában.

(Külső hivatkozások: Wikipédia és *reformkor.hu)

Keöd József 1897. november 22-én hunyt el szülővárosában. Nyugvóhelye a balatonfüredi Papsoka (immáron felhagyott!) temetőkertben található.


Balatonfüred, Papsoka temető — 2023. augusztus 24.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..