home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
November 22-e
Martinek Imre
2023.11.22.
LXXVIII. évf. 46. szám
November 22-e

Ezen a napon hunyt el 1919-ben Budapesten, a Ferencvárosban Nagy Balogh János magyar festő, grafikus.


Budapest, XIX.kerület /Kispest/ - 2022. augusztus 30.

Budapest akkori külvárosának számító Kispesten született 1874. augusztus 2-án. „Gyermekkora és késő ifjúsága is Kispesten telt, nagyon nagy szegénység közepette. Ám ő különös módon a kényszerűséget elfogadva, harmóniában élt ezzel a szegénységgel, elfogadta, szerette, inspirációt szerzett belőle, művészete szolgálatába állította idővel azt. Iskoláit elvégezvén szobafestőinasnak állt, ahol az egyik részeges mázolómestere ütlegelései, káromkodásai világították meg számára a civilizáció sóvárgott útját. Feléledt benne a tudásvágy és ettől kezdve minden lehetséges pénzt félretett, hogy tanulhasson, képezhesse magát, hogy igazi festővé válhasson. Viszont ő is ahhoz a generációhoz tartozott, akiknek az életét, sorsát az I. világháború jelentősen befolyásolta, megszakította, vagy éppen elvette örökre.”

(*külső hivatkozás: Wikipédia)

*ez a forrás Nagy Balogh halálának napját november 18-án jegyzi

Nagy Balogh János fél karjával adózott a háborúnak. Egy súlyos sebesülés következményeként karja megbénult, bal kézzel dolgozott tovább. – olvasható életrajzi adatai között.  


Budapest, XIX.kerület /Kispest/ - 2022. augusztus 30.

„Neki elhivatása volt, festenie kellett, akár biológiai élete feláldozása árán is. (...) Nagy Baloghnak a szegénység adottság volt, életsorából ki nem léphetett. Ismerte tehetségét és felkészültsége korlátait (...) ezért tudott a neki jutotton belül magas szintre emelkedni.”

(külső hivatkozás: mek.oszk.hu)

A művész hagyatékát a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény őrzi.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..