home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
November 20-a
Martinek Imre
2023.11.20.
LXXVIII. évf. 46. szám
November 20-a

Ezen a napon hunyt el 1924-ben Hódmezővásárhelyen Szeremlei Sámuel (eredetileg: Szeremlei Császár Sámuel) református lelkész, történelmi és egyházi író, utazó…


Hódmezővásárhely — 2023. április 15.

1837. szeptember 4-én született a mai Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében található Gelej községben. Tanulmányait Miskolcon és Debrecenben végezte, főbb szolgálati helyszínei pedig — Hódmezővásárhely mellett — Makó és Bihardiószeg voltak. Tevékenyen részt vett a magyarországi protestáns egylet alapításában, 1879-től 1889-ig főjegyzője a békésbánsági egyházmegyének, melynek tanácsbírája is. Az MTA 1908-ban levelező tagjává választotta. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

„Szeremlei 1870-től egyhuzamban 54 éven át tevékenykedett Vásárhelyen”. (Külső hivatkozás: reformacio.mnl.gov.hu) Egyházi tevékenysége mellett jelentős szerepet töltött be Hódmezővásárhely város kulturális életében is.


Hódmezővásárhely — 2023. április 15.

Mindeközben a Dugonics Társaság egyik alapító tagja is volt: „Szeged legrégebbi civil szervezetét, a Dugonics Andrásról elnevezett Dugonics Társaságot 1892-ben alapították a város szellemi életének kiválóságai. A kommunista hatalom 1952-ben beszüntette, majd 1991-ben újjáalakították lelkes lokálpatrióták.” (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..